– Kulturen är ett museum som ägs av sina medlemmar, det betyder att medlemmarna också kan vara med och bidra, berättar museichefen Gustav Olsson. På det här sättet bygger vi en trediminsionell tidsresa, där det går att kliva in i en annan tid.
Kulturen drivs av den kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, som grundades 1882 av den legendariske museimannen Georg Karlin, efter att han och några kamrater började samla in kulturhistoriska föremål runt om i Skåne.
Efter cirka tio år fick föreningen möjlighet att köpa en tomt bakom Lunds domkyrka, och med det stora huset i mitten, Herrehuset, öppnade friluftsmuseet Kulturen i Lund.
Den stora tomten möjliggjorde att även andra byggnader kunde uppföras på Kulturen, och nu började Georg Karlin att resa runt i södra Sverige i jakt på kulturhistoriskt intressanta hus som skildrade det Sverige som var på väg att försvinna.
Hela tiden växte också Kulturens samlingar. Det både köptes in föremål och kom donationer och gåvor. Idag har Kulturen en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar.
Samtidigt som museet har en egen historia, är det en högst levande plats där det varje år sker nya projekt. Det är här som Kulturens volontärer kommer in, personer som frivilligt arbetar med att vara medskapare till museet.
– Ett exempel är de olika hägnaderna, alltså staketen, som omgärdar vår Blekingegård, och de småländska och skånska torpen, från Bosmåla och Onsjö. De är nygjorda av volontärer, tillverkade med gamla hantverksmetoder från sina respektive bygder, berättar Gustav Olsson.
Nu går arbetet vidare med att vårda och förbättra miljöerna. Under 2025 kommer museet att arbeta med att göra om den medeltida parkmiljön Lapidariet, där arkeologiska stenfynd från Lund finns bevarade.
– Välkomna till Kulturen i Lund och välkomna att bli medlemmar i den kulturhistoriska föreningen. Här kan ni se i full skala allt det vi gör tillsammans. Medlemmarna, alltså ägarna av Kulturen, och alla vi som arbetar här, säger Gustav Olsson.
Öppettider
Tisdag – söndag 10-16. Torsdag: 10 – 20
Från 1 maj: Måndag – söndag 10 – 17. Torsdag 10 – 20
Besöksadress
Tegnérsplatsen 6 i Lund