Precis som tidigare berättar både permanenta och tillfälliga utställningar om BRIO:s historia och lekens utveckling – men nu på ett mer generöst och uppdaterat sätt. En helt ny basutställning, framtagen tillsammans med före detta BRIO-anställda, låter besökaren följa företagets resa genom personliga berättelser och historiska nedslag, inklusive flytten av huvudkontoret 2002 och uppköpet av Ravensburger 2015. Självklart har BRIO:s egna leksaksklassiker sina egna avdelningar och lekstationer, och även ikoniska importvarumärken som Barbie, Märklin, Steiff och Alga tillägnas egna utrymmen.
Men Lekoseum är mer än nostalgi. Här vävs också teman som genusroller och teknikhistoria in i upplevelsen. Lekstationerna spänner från träleksaker och Barbie-dockor till Gravitrax-kulbanor. Generationer möts och minnen väcks – oavsett om det handlar om taxen Sampo eller sällskapsspelet Tjejsnack.
Och det slutar inte där. Inom de närmaste åren kommer fler utställningar att öppnas, exempelvis om ALGA, om Sega & Dreamcast och om BRIO barnvagnar.
- Vi har verkligen en världsunik samling av leksaker och föremål i våra arkiv som vi vill lyfta fram de närmaste åren, berättar Ann Häljesgård, museichef för Lekoseum.
Även leksaksbutiken har fått en makeover. I BRIO:s ursprungliga butikslokaler från 1914, mittemot museet, säljs både nya favoriter och tidlösa klassiker.
Gör en lekfull tidsresa i grupp! Grupper kan boka en guidad visning och få en djupdykning i BRIO:s historia, lokalhistoria och leksakskuriosa – eller välja en företagsinriktad tur med fokus på innovation, entreprenörskap och affärsutveckling.

Barbies första kläddesigner Charlotte Johnson poserar med Barbiedockan från 1965.