• På SVT Play finns en dokumentär om Dagmar Lange alias Maria Lang.

  • Nora

Se Nora, sedan...Mordvandra i Maria Langs fotspår

En retromysig Maria Lang-deckare avnjuts bäst om natten, i sällskap av Wagner och några droppar av Langs whisky. Det hävdar i alla fall vetenskapsjournalisten Anette Rimònt, som ihop med Ove Hoffner, systerson till Dagmar Lange – eller Maria Lang – leder dramatiserade deckarvandringar i Nora – eller Skoga.

På SVT Play ligger sedan december 2023 en sevärd dokumentär om Sveriges första deckardrottning. Dagmar Lange (1914-1991) var inte ”bara” Sveriges svar på Agatha Christie. Hon var även operarecensent, whiskykännare, nattmänniska, rektor vid en flickskola i Stockholm, doktor i litteraturhistoria och klassresenär. Ett synnerligen närsynt underbarn som växte upp i lilla Nora i Bergslagen och som med hjälp av skolans rektor tilläts läsa vidare i en tid då högre studier var få kvinnor förunnade.


En skum syssla
Att fröken Dagmar, förvisso under pseudonym, parallellt med den akademiska karriären i Stockholm utgav över 40 pusseldeckare med handlingen förlagd till Nora, lätt förklätt till småstaden Skoga, väckte dock knappast hennes välgörares uppskattning. Nog borde väl Dagmar, som hade gåvan, ändå upphöra med sådant trams och ägna sig åt att skriva seriös litteratur i stället? menade han. Att det var frågan om storsäljande alster var knappast en förmildrande omständighet – tvärtom.

- Även om Dagmar själv menade att hon aldrig mördade någon verklig person i sina böcker så ligger det nära till hands att tänka att så nog ändå var fallet ibland, säger Anette Rimònt under promenaden genom Noras kullerstensidyll. Med sin penna tog hon bland annat livet av en tjatig rektor inne på Nora Stadshotell. Också en illasinnad deckarrecensent går vid ett tillfälle en ond bråd död till mötes.


Till mordmosterns minne
Efter sin pensionering 1979 valde Lange att återvända till Nora och stannade där till sin död 1991. Sista boken utkom 1990: Se Skoga, sedan...

I Nora fanns bland andra systersonen Ove Hoffner, idag 79 år. Han har tagit som sin uppgift att ömt vårda minnet av mostern och driver ett litet Maria Lang-museum i en tågvagn. Oves bakgrund som skådespelare kommer väl till pass när han dyker upp lite här och var under rundvandringen med Anette och gestaltar diverse kluriga gubbar ur Langs böcker. Turerna kan förbokas året om av grupper och under högsäsongen görs de dagligen i drop in-form. Drop-in-rekordet ligger på 51 personer.

- Jag har gjort turerna sedan 2007 och intresset för dem tog naturligtvis ny fart när de sex filmerna med Ola Rapace och Tuva Novotny i rollerna som Christer Wijk och Puck Bure kom för några år sedan. Det blir många bussgrupper! För mig, som ofta följde med min excentriska moster runtom i Nora för att leta efter nya mordmiljöer, är det en ynnest att få hedra hennes minne på det här sättet.


Filmdrömmar
Oves förhoppning är förstås att det ska spelas in nya filmer som bygger på Maria Langs böcker. Och kanske blir det så.

- Jag har fått vaga indikationer på att sex nya filmer kan komma. Min önskan är att de ska spela in boken En främmande man, det är min favorit, säger Ove. Då vill jag spela den gamla bergslagsgubben Napoleon, det är en roll som passar mig!

 

Mer att göra i Nora: Småstadsidyllen Nora ingår tillsammans med Eksjö och Hjo i nätverket Tre Trästäder och har erhållit Europa Nostras hedersmedalj för bevarandet av trästaden. Här kan ni bli guidade i Göthlinska gården eller besöka veteranjärnvägen och kulturreservatet Pershyttan. Sjönära Strandstugan och Selma G:s våffelstuga säljer den berömda, dagsfärska glassen från Nora Glass.            

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår