• Katarina Wennstam skriver om kvinnor på Södermalm. Foto: Caroline Roosmark.

Historiska kvinnor i StockholmHöstens boknyheter & upplevelser

I höst bjuder tre nya böcker på en resa genom Stockholms historia med kvinnor i centrum. Utöver starka berättelser erbjuder de även möjligheten att uppleva stadens förflutna ”IRL”. Följ med hembiträdet genom 1930-talets Stockholm, lär känna kvinnor på sekelskiftets Södermalm eller hälsa på i entreprenören Wilhelmina Skoghs värld.

I hembiträdets fotspår
Boken Älskade Betty är den fjärde och sista i Katarina Widholms succéserie om Betty som kommer från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde i Stockholm på 1930-talet. Serien har sålt över 400 000 exemplar i Sverige, översatts till sju språk, toppat listorna och vunnit priser. Museet Stockholms Kvinnohistoriska anordnar vandringar som lyfter berättelser om kvinnor som utspelat sig runt om i staden. Stadsvandringen Om hembiträdet låter deltagarna upptäcka Stockholm genom 150 år av hembiträdets historia och vecklar ut berättelser om arbetsvillkor, organisering, piglördagar, RUT-avdrag, fattighus och danspalats.


Kvinnor på Södermalm

En annan omtyckt Katarina, med efternamnet Wennstam, har släppt Död mans kvinna – del två i den historiska serien Sekelskiftesmorden, där fyra Södermalmskvinnor ur olika samhällsklasser förs samman. Med Stockholms Stadsmuseum kan grupper boka turen Enastående kvinnor på Söder och uppleva hur levnadsvillkoren och vardagen såg ut för kvinnor (och män) under 1800- och 1900-talet. Hör om den självförsörjande musikläraren Josabeth Sjöberg, om tidningsbudet Emilia Gustavsson, änka med fem barn, och – förstås – politikern Anna Lindhagen, som slogs för kvinnlig rösträtt, reglerad arbetstid och barns rättigheter.

 

Historiska yrkeskvinnor
Väninnorna på Nordiska Kompaniet av Ruth Kvarnström-Jones är fortsättningen på serien som startade med bestsellern De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel. Nyligen återinvigdes ikoniska Lidingö-hotellet Villa Foresta, som 1910 byggdes åt entreprenören Wilhelmina Skogh, ”drottningen av Grand Hôtel” som står i fokus för seriens första bok. En tur dit med besök på Restaurang WS är förstås en ”treat” för fansen. Angående uppföljaren finns anledning att hoppas att det eleganta varuhuset från 1912 på något sätt kommer att (åter-)uppmärksamma historien om NK:s franska damskrädderi, som tidigare bl a förärats en utställning på Nordiska Museet. 


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår