• Teatervagnen.

Destination: Svensk filmhistoria

När European Film Academy tidigare i år valde att inkludera Gamla Filmstaden i Råsunda i det europeiska filmarvet, var det ett efterlängtat erkännande. För visst är det väl uppenbart att Svensk Filmindustris mytomspunna filmstad hör hemma på listan med 41 ikoniska filmplatser, där också Bergmancenter på Fårö, Hovs hallar i Skåne och Tjolöholms slott i Halland finns med.

Ensam i sitt slag
Berättelsen om Filmstaden startar 1919. Då var den Europas största inspelningsanläggning, åtminstone till ytan. Idag är Filmstaden den enda existerande filmateljén i Nordeuropa från sin tid. Av ett område stort som 10 fotbollsplaner kvarstår idag åtta K-märkta byggnader, där man kan gå till historien ihop med en kunnig guide, se film på bio, besöka utställningar, ta ett glas, äta gott... kort sagt: tillbringa en heldag i Sveriges Hollywood.

Ett tjusigt skrytbygge
Den söndag i juli då Resmål Sverige besöker Gamla Filmstaden för en öppen guidad visning leds den av filmhistorikern Mikaela Kindblom, tillika verksamhetsledare för Stiftelsen Filmstadens Kultur, som sedan 23 år tillbaka arbetar med att levandegöra platsen och arvet. Promenaden startar på trappan till den söta Portvaktsstugan, numera våffelkafé och butik, direkt innanför den berömda entréportalen i smidesjärn. Likt merparten av de byggnader som bevarats för eftervärlden är den varmt ockrafärgad. 

 Entrén med Portvaktsstugan t v. Foto Stefan Mobark. 


 - Hela anläggningen uppfördes för att vara dekorativ och för att husen skulle kunna användas i olika inspelningar, berättar Mikaela när vi står framför en modell som visar hur hela området en gång såg ut. 

 - Det är en viktig anledning till att Filmstaden fått stå kvar och inte jämnats med marken, likt andra studior från samma tid. Den som kikar närmare på miljöerna bakom skådespelarna i filmerna kan hitta massor av spår härifrån. Ett fönster här, en fasad där, en port, en gata...

En drömfabrik på högvarv
Inte mindre än 500 personer arbetade en gång i ”Drömfabriken”, får vi veta. I verkstäder, ateljéer, loger, kostym- och rekvisitaförråd, perukmakerier, laboratorier, klipprum...  gav de illusionen liv. Och lika många filmer och tv-serier, runt 500, blev det inalles. Från svartvit stumfilm till talfilm i färg. Från Körkarlen till Skärgårdsdoktorn. Ikoner som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Max von Sydow har stått framför kamerorna. Victor Sjöström, Mauritz Stiller, Ingmar Bergman och många andra bakom dem. 

 - Självklart filmade man även ”on location”, precis som nu, men även om man ser en skådis kliva in på en specifik stockholmsadress i en film så kan man räkna med att interiörerna nästan alltid spelats in här, säger Mikaela. 

 - Bland de många avancerade specialkulisser som byggts upp i Filmstadens verkstäder genom åren finns till exempel kyrkan i Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman, säger Mikaela. En kopia av Täby kyrka med sina många målningar av Albertus Pictor, bland annat den där döden spelar schack... 

Just den berömda scenen finns avbildad i form av Peter Lindes skulptur Teatervagnen, som vi passerar på vår väg mot Lilla ateljén, Filmstadens enda kvarvarande studio. Här har många stumfilmsklassiker spelats in. Idag rymmer huset bland annat den intima Bergmanbion, mästerregissörens ”egen” salong, och den mer moderna kvartersbion Filmstaden Råsunda.

 - Har ni någon särskild favoritstjärna så får ni föreställa er hur hen många gånger klivit in genom den här dörren för att klä om, säger Mikaela när vi fortsätter in i vad som en gång kallades Klädlogehuset – idag sammanlänkad med en modernare kontorsbyggnad.

Härliga tider, strålande tider
Världens tillstånd efter Första världskriget gjorde förstås sitt till för svensk films framgångar på 1920-talet. Efter några år i Råsunda drog dock storheter som Sjöström, Stiller och Garbo vidare till Hollywood. Resten är som bekant (en annan) historia. Ingrid och Ingmar Bergman var inblandade i många av Filmstadens succéer under åren som följde, men många av oss som flytt verkligheten med hjälp av matiné-TV kan kanske speciellt relatera till Filmstaden-produktioner från 1930- och 40-talen. Käcka komedier och romantiska kärlekshistorier i Folkhemsmiljö, med älskade skådisar som Poppe, Sickan, Annalisa, Hasse, Hjördis, Julia – you name them! – i rollerna.

Påfallande många av Filmstadens succéer kretsade kring den svenska sommaren.  Kan vi komma på några sådana? undrar Mikaela. Hm... Sommarnattens leende? Jäpp. Sommaren med Monika? Den också. Att angöra en brygga? Jajamänsan! Sommar-made-in-Solna-listan kan göras lång.


Mikaela och Monika.

 

The End
Först i slutet av 1990-talet tog sagan slut på riktigt för Sveriges Hollywood – åtminstone som inspelningsplats. Ny teknik, TV:s landvinningar, nya format, trender och preferenser... hade sakta men säkert gjort Filmstaden passé. Delar av marken köptes för att ge plats åt bostäder och idag är Filmstaden både en stadsdel, med gator och torg döpta efter filmstjärnor, och en destination för svenska och utländska filmälskare. Ett ganska lyckligt slut, trots allt. 


 


 

Tre snabba till Mikaela Kindblom:

Favoritfilmer inspelade på Filmstaden?
”Oj – det finns ju så många. Men jag säger väl Körkarlen (1921), En stilla flirt (1934), Bara en  mor (1949), Sommaren med Monika (1953), Egen ingång (1956), Ratataa (1956) och Att angöra en brygga (1965).” 

Mest orättvist bortglömda filmstjärnan?
”Också svårt att välja! Det får bli tre stycken: Dagmar Ebbesen, Åke Söderblom och John Botvid – den manlige svenske skådespelare som varit med i flest filmer utan att någonsin ha en huvudroll.”

En filminspelning du gärna velat vara med på?
”Tveklöst en av Hasse Ekmans diton – kanske Vandring med månen (1945). Det sägs att hans inspelningar – till skillnad från Bergmans – präglades av harmoni, vänlighet och respekt. Bara en sån sak.” 



 

  • Boka guidning – Resmål Sverige medverkade på en öppen söndagsguidning i Filmstaden (se filmstadenskultur.se/kalendarium). Företag, föreningar, kompisgäng eller andra sällskap kan boka egna turer och insupa svensk filmhistoria, ta del av anekdoter och beträda magisk mark. Då ingår för det mesta filmklipp i Portvaktsstugan eller i Bergmansalongen, samt fika i Portvaktsstugan.

  • Boka konferens – Portvaktsstugan har plats för 25 personer. Här finns allt som krävs för en modern konferens mitt i filmhistorien. Går förstås även att kombinera med en vandring.



 

På området

  • Portvaktsstugan – Våffelkafé i retrostil och butik med bl a filmer, böcker och affischer samt en utställning. Fredag till söndag kl 11-18. 
  • Regissörsvillan – Då arbetsrum för kreatörerna. Idag tillhåll för retrosnygga Raketbaren.
  • Backstugan – En gång Filmstadens personmatsal. Idag en mysig kvarterskrog.
  • Biografen Filmstaden Råsunda – Salonger döpta efter Annalisa Ericson, Nils Poppe och Sickan Carlsson. 
  • Filmstaden 100 – Fotoutställning i det fria. 
  • Evenemang – Återkommande arrangeras filmvisningar, berättarkvällar, filmcirklar, Filmstadens Dag med utomhusbio och en julmarknad (se filmstadenskultur.se/kalendarium).

 

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår