• Sala silvergruva Foto av Lars Olsson.

Guide till guldkornen i Sala

”Svea Rikes skattkammare”. Så kallade Gustav Vasa Sala Silvergruva. För historiefrälsta är resmålet Sala inget mindre än en guldgruva. 

Hela 450 ton glittrande silver har brutits här i norra Västmanland, liksom en hel del bly och zink. Silverrushen startade förmodligen någon gång på 1500-talet och pågick in på det tidiga 1900-talet, för att sedan återupptas under efterkrigstiden. Senast gruvan stängde var 1962.

Just under Gustav Vasas tid på tronen på 1500-talet inföll gruvans absoluta peak – då bröts hela 3,5 ton silver om året och gruvbyn hyste uppemot 2 000 själar. En ansenlig mängd silver hamnade för övrigt i Vasas egen skattkammare.

Pittoreska Sala ligger på behändigt avstånd från Mälardalen. Ett skimrande kulturarv och ett klassiskt gruppresmål. Utöver silvergruvan, där turisterna ersatt gruvarbetarna, finns här flera andra guldkorn som Aguélimuseet och orientfantasin Lilla Istabul. På begäran har Destination Sala tagit fram och kvalitetssäkrat två olika temaguidningar speciellt för grupper: en timmas stadsvandring genom bergsstaden Sala respektive fem timmars guidad rundtur ovan och under jord, inklusive lunch, för grupper som kommer i egen buss. I båda fallen rör det sig om spännande och underhållande berättelser om girighet, maktkamp och storvulna planer i silvrets spår. Besökarna får ta del av skrönor om underjorden och beskåda Salas skatter.   

- Guidningarna utgör ett glimrande tillfälle att höra allt om bergsmännens och gruvdrängarnas hårda och farliga slit och om kungars och drottningars krav på mer silver, säger Niklas Ulvebrand som är verksamhetsutvecklare på Sala Silvergruva och som varit med om att ta fram de nya rundturerna.  

Till annan intressant kuriosa hör till exempel att Salas befolkning på 1600-talet flyttades från gruvan till en ny plats, precis som i fallet med dagens Kiruna, berättar Niklas.   

- Och hur många vet att Sala Silvergruva redan på 1600-talet ingick i en sorts ”paketresa” genom Mellansverige för främst ambassadörer, vetenskapsmän och andra utländska potentater? Det handlade för den växande stormakten Sverige om att visa upp landets underverk och imponera på sin omvärld.  

Månntro de blev bländade, precis som dagens turister. För mer information om de guidade gruppturerna i Sala, se salasilvergruva.se.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår