• Foto: Caroline Lilja Grilly

Lakritsprovning i Helsingborg

Godis, magsårsmedel och hostmedicin. Trendig i bakningen. Till och med bra för tänderna. Lakrits har använts av människan i tusentals år och idag är den populära roten hetare än någonsin. Följ med Resmål till Lakritsfabrikens salta guidning i det svarta guldets smakfulla värld.

Sveriges första premiumlakrits (läs: finlakrits) lanserades av Lakritsfabriken år 2011. En sötsalt godbit gjord på 6 gånger mer lakritsrot än den sedvanliga butikslakritsen och på glutenfritt rismjöl i stället för på vetemjöl. Succén lät inte vänta på sig. Numera är skånska Lakritsfabriken huvudsponsor på Lakritsfestivalen i Stockholm – lakritsälskarnas årliga höjdpunkt - och återfinns med sina vita askar över hela landet. Sortimentet har breddats och rymmer förutom ren lakrits även chokladdoppade lakritsstänger, lakritstoffee och en hel del annat frestande. 

 

Butik, kafé och provningsrum

De framgångsrika snaskmakarna residerar i luftiga lokaler nära Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. En lakritsens svartvita värld med kafé och en butik innehållande företagets alla produkter, varav några bara säljs just här.

Genom ett stort fönster kan besökarna titta in på Lakritsfabrikens produktion av chokladdoppad lakrits i olika former. Tillverkningen av de svarta godbitarna äger rum i Hököpinge men till lokalerna på Ängelholmsvägen kommer bland annat den lakrits som ska doppas i lyxig Valronachoklad för att sedan och packas i de karakterisktiska kartongerna. Intill butiken väntar också ett provningsrum där godisgrisar ges möjligheten att lära sig allt om lakritshistoria samtidigt som de smakar sig igenom allt från lakritsrot till färdiga, sötsalta läckerheter.

 

Sätter lakritsen på kartan

Den dag Resmål besöker Helsingborg är vi åtta lakritstroll kring bordet. Framför oss har vår ciceron Johanna lagt varsin frestande provkarta. Men innan vi tillåts ge oss i kast med den på allvar är det hennes uppgift att trycka i oss lite kulturhistoria. Medan vi får suga på en lakritsrot och känna på hur det skulle kunna vara att använda den som tandborste – ett av alla historiska användningsområden – får vi lyssna till hur baljväxten Glycyrrhiza glabra växer vilt kring Medelhavet, och i Kina, Ryssland och Iran. Vi får veta att det är växtens rotsystem som breder ut sig med upptill tio meter långa trådar under jorden och som torkas, kokas och silas för att få fram det extrakt som lakritspulvret eller -massan framställs av.

 

En massa lakrits

En gigantiskt, svart platta av torkad lakritsmassa cirkulerar kring bordet och vi klämmer också på lite gummi arabicum – den kåda från ett afrikanskt akacieträd som tillsammans socker och mjöl tillsätts massan för att tillverka mjuka pastiller. Förutom smaksättaren anis innehåller saltlakrits även salmiak, om vilken vi upplyses att den är förbjuden i vissa länder och även förekommer i batterier. Något som ändå knappast får oss saltlakritsfantaster att känna oro.

– Lakrits klassas som en medicinalväxt och är både bra för matsmältningen och uppiggande men se upp i kväll, för det kan också ha en laxerande effekt! varnar Johanna.

 

Smakprov

Sedan betar vi oss metodiskt igenom provkartan. Efter lakritsroten väntar hårda kulor av tuff rålakrits. Svarta små smulor av lakritsgranulat. Vit salmiak som får tungan att skrynklas. Brunt, lite beskt lakritspulver.

- Prova att doppa fingret först i salmiak och sedan i lakritspulver, säger Johanna.

- Wow, hockeypulver!

Smaksensationerna fortsätter med Lakritsfabrikens egna produkter. Vi jämför den gjutna lakritspeng som fabriken säljer i dagligvaruhandeln under varumärket Lakritskungen med den söta och den salta premiumlakritsen. Den salta premiumvarianten finns också i version ”super salty”... vilken är godast? Åsikterna går isär. Vi är i alla fall överens om att fudge, toffee och polkagrisstång visst är smarriga men kanske inte något för hard core lakritsfans som vi, och att de olika chokladdoppade sticksen toppade med polka, havssalt, chili och lakritsgranulat är rent beroendeframkallande. Verkligt svart magi blir det mot slutet, med lakritstryfflen.

 

Grande finale i svartkonst.

Provningen avslutas med en trögflytande liten hutt av Liquorice Syrup. En skvätt av den i kladdkakan eller i grillmarinaden sätter garanterat piff, försäkrar Johanna. Lönsam svarthandel Lite klokare och med svarta tungor går vi ut i butiken när provningen är till ända. Vi som varit med på provningen har 20% rabatt på rubbet men innan vi hinner så långt som till shoppingen bjuds vi på rykande färska tryfflar direkt från produktionen. Och fastän den dagliga maxdosen av lakrits faktiskt börjar bli nådd är det omöjligt att låta bli att ta en. Bara en. Det var ju så nyttigt, eller hur?

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår