• Drömparken i Enköping (c) Enköpings kommun.

8 hotta trädgårdsdestinationer

Rosor äro röda, violer äro blå... och Sommarsveriges palett av besöksvärda trädgårdar är färgstark och varierad! Följ med oss till några inspirerande utflyktsmål där idérikedomen blomstrar och dofterna berusar.

SKÅNE  Inget landskap samlar fler trädgårdar av rang än det med söderläget #1. Mest kända är kanske praktfulla Norrviken och Sofiero, två kompletta, färgstarka destinationer på ”nimt” avstånd från varandra. 

Den förstnämnda finns i Båstad och erbjuder inspo från stora världen i unika stilträdgårdar. Konsten, kulturhistorien, evenemangen, maten, shoppingen... får ni på köpet. Här kan man lätt tillbringa en heldag. 

Sofiero är en pålitlig gruppmagnet som skickligt mixar trend, kunglig tradition och inspiration – från vårens tulpanhav till försommarens ikoniska rhododendron, sommar?or och höstdahlior. 5 juni öppnar nyrenoverade Sofiero slott Helsingborg  igen, med en ny permanent utställning om kungligheternas Sofiero. På kulturarvet Fredriksdal, också Helsingborg, växer träd, blomster och örter till nytta och nöje. Här väntar bl a flera parker, en kulturhistorisk köksträdgård och ett älskat rosarium med gammaldags rosor. Genuint och gemytligt!

Smakfulla empiregården Katrinetorp i Malmö rymmer en engelsk landskapspark, prydnadsträdgård, rosenträdgård, butik, servering och mer därtill. Prydligt, välvårdat, mysigt och ett givet komplement till cityoasen Slottsträdgården och historiska trädgårdsparken på Torups slott, lite utanför staden.

 

Sofiero + rhododendron = sant. Foto Mattias Berglund.

 

HALLAND Något av en insiderfavorit finns utanför Halmstad. Skogsträdgården Vargaslätten är en juvel från 1917, stor som samtida Sofiero och Norrviken och sprungen ur arkitekten Sigfrid Ericsons huvud. Slutna sällskap kan boka visningar, besöka museet och handla i plantskolan.

I norra Halland väntar pampiga Tjolöholm. Vild skärgårdsnatur övergår i en tuktad slottspark och ”Sveriges mest brittiska trädgård”, präglad av Arts and Crafts, precis som slottet i övrigt. I nationalromantiska Allmogebyn väntar en köksträdgård och ytterligare ett skönt grönt rum.

 

VÄSTERGÖTLAND På Kinnekulle står Hellekis säteri, omtalat för sin magnifika rosengård med gammaldags rosor men också för sina ovanliga lövträd (ginkgo, poppelmagnolia, trumpetträd...) och storslagna perennrabatter. I ett växthus visas konst och i köket skapas ramslökskonst. 

 

Hällekis. (c) Monika Manowska, Vastsverige.com.

 

BLEKINGE Ronneby Brunnspark är hjärtat i ”Sveriges trädgård”: en gång en förnäm brunnspark, idag ett kulturreservat fullt av historisk charm med japansk trädgård, doftträdgård och andra temarum att försjunka i. En klassiker.

 

SMÅLAND/ÖLAND Rosor och åter rosor... I juli intas Kalmar av  rosexperter och rosälskare från hela världen. Det är World Federation of Rose Societies som anordnar ett internationellt konvent ihop med Svenska Rosensällskapet. En anledning till att just Kalmar fått den äran är nyanlagda Kalmar Rosenträdgård. En och annan konventdeltagare kommer säkerligen att åka över bron till Öland och gruppmagneten Solliden – kungafamiljens slottsliknande villa, med besöksträdgård därtill. 

Ytterligare en småländsk blomsterpärla som uppmärksammats av World Federation of Rose Societies är ljuvliga Rosenlund i Jönköping. 2021 mottog de sällskapets Award of Garden Excellence. 

Mellan den 27 april och den 13 oktober breder utställningen Garden futures: design som växer ut sig på Vandalorum i Värnamo. Ur ett globalt perspektiv utforskar den trädgårdens historia, samtid och framtid, med verk av drygt 100 framstående konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter. En central del utgörs av den världskände holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolfs monumentala trädgård för Vandalorum.

 

Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum.


ÖSTERGÖTLAND
Sedan 1859 breder Linköpings Trädgårdsförening ut sig i residensstaden. Här hittar man bl a en prunkande perennträdgård  signerad Ulf Nordfjell, inspirerande rosplanteringar och en skönt slingrande pergola. Därtill idéträdgårdar som regelbundet ges make-overs av gröna kreatörer.

 

STOCKHOLM I en av världens grönaste huvudstäder är det aldrig långt till ett lummigt vardagsrum. Rosendals Trädgård på Djurgården är något av en institution. Utöver eko-odlingar och ett riksbekant kafé erbjuder man kurser, guideturer, events och utställningar. Likaså på Djurgården ligger konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde, med fin park och praktfulla terrasser.

 

I Bergianska trädgården väntar tusentals exotiska växter. Spana in världens största näckros i Victoriahuset, beundra italienska paviljongen, japanska trädgården och annat utrikiskt. Och på kungliga Ulriksdals slott står det orangeri med exotiska växter som drottning Hedvig Elenora en gång lät uppföra. Bara ett stenkast därifrån ligger välkända Slottsträdgården Ulriksdal, i profilen Bosse Rappnes regi.

 

UPPLAND Ingenstans kommer man blomsterkungen” Carl von Linnés gärning närmare än i Linnéträdgården i Uppsala: ett återskapande av botanikfaderns egen pedagog-trädgård. Botaniska trädgården lockar med tusen och åter tusen växter, Stadsträdgården är en mysoas vid Fyrisån och Linnés Hammarby utgör ett pittoreskt utflyktsmål off city. Missa inte att göra en avstickare till Enköping. För trots sin relativa litenhet rymmer ”parkstaden” flera unika stadslungor. Kronan på verket är Drömparken av den holländske trädgårdsstjärnan Piet Oudolf. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår