• Skåne – Sveriges Toscana. Rapsoljan – Sveriges olivolja. Anja och Erik driver Gunnarshögs gård.

Från frö till flaska på Gunnarshögs Gård

När bonden Gunnar Nilsson på Österlen år 1996 köpte en begagnad tysk oljepress på annons kunde han knappast ana att han sedermera skulle bli rapsoljeshejk och hans gård ett stort besöksmål.

Han skulle ju göra drivmedel. Dittills hade Gunnarshögs gård, som de flesta andra i trakten, gått runt på spannmål, betor och raps, helt utan förädling. Men vägen mot dagens gyllengula succé har kantats av såväl motgångar som glädjeämnen.

-          Jag känner ingen som är så envis och idérik som min svärfar, skrattar Anja Persson som är sambo med Gunnars son Erik, gårdens nuvarande ägare. Att Gunnarshög faktiskt brann upp till grunden år 2004, till exempel, gjorde honom bara än mer peppad att bygga upp något ännu vassare.


Inte bara matolja
Den sommardag då vi besöker Gunnarshög regnar det och en stor del av alla hemestrare som invaderat Österlen har sökt sig hit för att handla, fika och gå på visning. Vi köper våra biljetter i gårdsbutiken, efter att först ha köat och spritat oss. I den ljusa, luftiga lokalen säljs utöver kallpressad rapsolja bland annat tvålar, hårprodukter och fuktkrämer med raps i. 

-          Rapsolja gör under för torr och irriterad hud. Det är för att den innehåller steroler, som är kända för att dämpa inflammationer, berättar butiksbiträdet.

Okej. Det får bli en handkräm och en body lotion. Någon olja köper vi inte idag, dock. Vi har nämligen fått nys om att man får pressa sin alldeles egna rapsolja i slutet av visningen...

 

Upp i smöret för rapsen
Själva rundvisningen sker i de öppna gårdslidren och produktionslokalerna. Anja berättar om det som för ett kvarts sekel sedan startade som ett experiment och som långsamt utvecklats till en gyllene business. När svärfar Gunnar väl hade skrotat planerna på att göra rapsbränsle – det blev för dyrt – upptäckte han att det ur raps som kallpressades, inte varmpressades, gick att utvinna en rund och nötig olja med en rekordlåg andel mättat fett. Att övertyga svenska kockar om rapsoljans dygder gick dock knappast som smort. Smör, margarin och olivolja regerade på 1990-talet. Det var först när en viss Tina Nordström entusiastiskt började använda rapsolja i sitt program på SVT som skånsk matolja började gå åt som smör i solsken.

Och på den vägen är det. Gunnarshögs produktion går stadigt uppåt. Ett allt större fokus på lokalproducerat och hälsa har också plogat vägen.

 

Visste du att raps är besläktad med kålrot?

 

Ett frö är sått
Guldet, rapsen, sås i augusti, vaknar till liv om våren, blommar i maj och skördas och tröskas i augusti. 5 000 ton raps kommer in varje år från den egna och närliggande gårdar och blir till två miljoner liter rapsolja. Själv slås jag av att jag aldrig funderat över vad som ligger bakom oljan... kanske är det den gula blomman som pressas? Den pinsamma villfarelsen blir jag snabbt av med. Fröet är guldkornet. Vi får känna på de rasslande, svarta fröna och lära oss att ur tre kilo frön utvinns en liter olja. Vad som sållas bort redan vid rensningen av fröna, innan pressning, blir till diesel som gör gården självförsörjande på fossilfri värme.  

Faktum är att samtliga restprodukter från produktionen används på något sätt – frukten av såväl ett idogt miljöarbete som ett ekonomiskt helhetstänk. Zero waste, som det så ofta heter numera.

-          Skalen som blir över vid själva pressningen innehåller en massa protein och fett. De blir till djurfoder – rapskakor – och ingår även i viss vegofärs. Just nu forskas det intensivt på rapskakan. Visionen är att kunna ersätta den gigantiska sojaimporten från Sydamerika, berättar Anja. Kanske blir Sverige självförsörjande på växtprotein framöver?

 

Sommar på flaska
Visningens ”clou” är ändå den lilla mekaniska minipressen på slutet, där vi får prova på att stoppa frön i en tratt och wow! – där trycks de minsann långsamt ut till en ljummen, gyllengul olja med blommig doft och mjuk nötsmak, proppad med vitaminer och antioxidanter, redo att tas med hem på flaska och njutas i det egna köket.

-          Att oljan kallpressas innebär att temperaturen inte överstiger 35 grader, förklarar Anja. Det är kallpressningen och den årslånga tillväxten som tillsammans skapar magin.

Efter visningen och pressandet slår vi oss ner i det vitrappade gårdskaféet och begrundar all den rapsexpertis vi saknade för blott en timme sedan. Smörgåsarna och kakorna innehåller som sig bör en hel del rapsolja och frön. Vi smörjer kråset.

  • Gårdsbutiken håller öppet året runt.
  • Gårdskaféet är öppet sommartid, på särskilda temadagar och vid gruppbesök.

 

Artikeln publicerades ursprungligen i Resmål Sverige år 2020.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår