• Lottakåren mannekängar. Foto: Stefan Mobark.

  • Malin Kihlberg är scenograf och den som byggt museets miljöer. Foto: Stefan Mobark.

Uniform Collection - som de såg ut!

Runt om i landet finns en uppsjö av privatägda, mindre museer. Inte sällan rör det sig om ett passionerat samlande som antagit sådana former att något ”faktiskt måste göras åt saken”. Och delad kärlek är mångdubbel kärlek. Det fick Nicklas Östergren och Malin Kihlberg erfara när de bestämt sig för att göra någonting beständigt av sina tusentals militära och civila yrkesuniformer från (främst) 1900-talet.

År 2020 öppnade museet Uniform Collection i Klagstorp i södra Skåne.

-          Sedan det blev känt har folk strömmat till från både när och fjärran för att skänka oss sina egna eller äldre släktingars arbetskläder, säger Nicklas Östergren. Det är så mycket känslor kring det här med hur vi klär oss på jobbet. Att få ta del av dessa speciella plagg och de unika berättelser som omger dem är ett privilegium.

Själv har (den flygrädde) Nicklas entusiastiskt samlat flyguniformer och pilotkläder sedan barnsben, något som lett till att han idag är en etablerad leverantör av diverse dräkter och rekvisita till film och TV. Hans sambo Malin Kihlberg är scenograf och den som byggt museets miljöer. Tillsammans har de jobbat ”med de allra flesta” inom svensk film och TV under de 30 år som de varit aktiva.

-          Det viktigaste för oss är att lyfta fram människan bakom plagget. Ge kläderna liv. Annars blir det ju bara en lite pimpad garderob, liksom. När någon varit här och lämnat in en uniform av något slag så vill vi gärna också ha ett foto på personen iklädd uniformen och en personlig berättelse som ger besökaren en hint om hur jobbet tedde sig för just den här människan, säger Malin Kihlberg. Yrken och förhållanden ändras hela tiden och så även kläderna. Historierna kring plaggen och deras bärare blir en ingång till att berätta om samhällets utveckling.

Sida vid sida med husarer och amiraler trängs lapplisor, sjuksyrror, bensinmackspersonal, flygvärdinnor, poliser, postiljoner och en rad andra yrkesgrupper och från alla tider – också vår egen. Svartklädda samariter från Elsa Brändströms dagar delar monter med en docka iförd fullt COVID-19-skydd (också en donation).

 

 

Årets tillfälliga utställningar har som teman Uniformer på film och Kvinnor i uniform. Här återfinns till exempel taxfree-chefen Uno Kronkvists strama kavaj ur kultiga Rederiet och Allan Svenssons röda brevbärar-outfit från Svensson, Svensson. Även rockern Thåström agerar rockhängare på ett litet oväntat hörn.

Angående Kvinnor i uniform så berättar skådespelaren och regissören Thomas Krantz, som håller i de guidade visningarna, att det 1965 i princip bara var sjuksystrar, lottor och frälsisdamer som bar uniform.

-          Först därefter tilläts kvinnor utföra yrken som brevbärare, polis och parkeringsvakt, till exempel. Om än i kjol. Som kuriosa kan nämnas att kvinnor har jobbat i försvaret i ungefär 40 år, men först 2020 bestämdes att man även ska göra kläder som passar kvinnors kroppar. Tidigare var uniformerna helt uppsydda efter manliga mått.

Inne på Kafé Valvet landar tidsresan någonstans i 1950-talet. Det schackrutiga golvet, de panelklädda och rundade väggarna, disken med småkakor och smörrebröd och radion sätter tonen. Att kaféet heter just Valvet beror på att det i huset tidigare bland annat legat en bank. Idag ryms all publik verksamhet på ett plan men tanken är att även källaren ska utnyttjas framöver och vem vet, kanske blir det även en tillbyggnad. Stoff till utökning saknas knappast.

För de riktiga nördarna finns också en liten butik med diverse myssor, långkallingar, knappar och annan uniform grannlåt.

För öppettider, bokning av guidade turer etc, se uniformcollection.se.

 

Artikeln publicerades ursprungligen i Resmål Sverige år 2021.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår