• Besöksgården Katrinetorp i Malmö bjuder på jul i dagarna tre, med ett 70-tal handplockade utställare. Foto Apelöga (c) Malmö stad.

Smakfull Skånejul på Katrinetorp

Det finns julmarknader och så finns det julmarknader. Klassisk musik, många antikinslag, fantastiska blomsterarrangemang och spröda spettkakor är lite av vad som gör den på Katrinetorp i Malmö till något av en vinnare i kategorin ”Årets mest smakfulla”.

När vi anländer till empiregården Katrinetorp lite före öppningsdags märks det tydligt att detta är en populär plats att ladda på inför jul. Bilkön når långt ner i allén av hamlade pilträd och parkeringen är redan väl påfylld. I bodarna på gården, i den rödkalkade herrgården från 1800-talet och i stall- och magasinsbyggnaderna bedrivs julkommers i dagarna tre, med ett 70-tal handplockade utställare. Intrycket är på samma gång sobert och smakfullt, festligt och fullpackat. De många pilträden och de höga obeliskerna klädda med äpplen ger platsen en omisskännlig Skåneinramning.

Vi går ett första varv runt gårdsplanen, där en pyramid av halm byggts upp i mitten till de yngre besökarnas entusiasm. Några pepparkaksgummor från föreningen Katrinetorps vänner sköter fiskdammen som även den har stor succé.

-          Jag fick en blå bil! utropar 4-årige Wilgot glatt när han vittjat sin påse. Precis vad jag ville ha!

Tomtemor bakom fiskdammsskynket tycks ha full koll. Som av en slump väntar även Tomten själv i fähusbyggnaden. I sin grå utstyrsel har han betydligt fler likheter med vätten i Trolltider än med sin amerikanske motsvarighet.

 

Gott om ”julamad”
Inuti den byggnad som helt tillägnas läckergommar väntar allt från ostar, korv och marsipan till skånska havtornsprodukter. Wrams Skafferi saluför sina produkter gjorda på egenodlad havtorn. Juice, te, marmelad, olja, müsli – ja till och med läsk.

-          Havtorn är Nordens superbär. Det är fullpackat med vitaminer och oljor och smakar lite som passionsfrukt, säger odlaren Anders Berg. En bra gåborts-present i vintertid!

En bit längre bort står Johan Rasmusson på Kullabygdens Vanilj och Choklad och visar upp sina hantverksmässigt tillverkade chokladpraliner. Kanske inte lika nyttiga som de brandgula superbären, men definitivt goda.

-          Trenden med målade praliner är stark men jag tycker att det är roligare när man får lite av varje, säger han och håller upp en imponerande pralinask med 24 unika adventspraliner.

För den som vill smörja kråset på plats erbjuder Katrinetorp förstås juliga mat- och fikamöjligheter. Vi fastnar för serveringen i huvudbyggnaden och äter oss mätta på tomtegröt och klenäter under de gnistrande kristallkronorna. I en nisch står även vad som måste vara Malmös vackraste gran och alla rum och salar pryds av fantasifulla blomsterdekorationer.

 

Tomtar på loftet
På ett av loften säljer Ulla Mårtensson färgsprakande agedynor (”åkdynor”), kuddfodral och mobilfodral (!) med traditionella skånska mönster – egna och andras. Jodå, hon har knåpat med nål och tråd i långliga tider, avslöjar hon. Och lång tid tar också själva sömnaden. 

-          Den här till exempel lade jag ner 150 timmar på säger hon och visar upp en kudde som pryds av en fantasifull ”elephant” efter ett gammalt motiv.

Ann-Margret Hansson återfinns stickandes på en tomte vid sitt marknadsbord, som dignar av just tomtar – traditionella och blåvitt MFF-iga. På frågan ifall hon stickar tomtar året om blir svaret ja, till och med på semestern i Thailand. Det är så livet som tomtestickare ser ut. Också grannen Elisabeth Jönsson har fullt upp med julen året om. Till hennes specialiteter hör ljushållare i form av virkade möss.

-          Tur att det finns så fina LED-ljus numera, annars kanske jag inte hade satsat på just virkade ljushållare, filosoferar hon.

 

Typer som säljer
Vid ett annat bord delar smyckeskonstnären Carin Bräck plats med Kajsa Hallberg på Swedish Design. Carin tillverkar bland annat halsband och ringar av gamla skrivmaskinstyper och porslinsskärvor – originella gåvor till jul som har en strykande åtgång. Hon har aldrig tidigare deltagit på julmarknaden i Katrinetorp men säger att hon är jätteimponerad både av antalet besökare och av högklassiga utställare den samlar.  

-          Jag kommer att göra av med hela min förtjänst om jag gör ett varv på marknaden innan jag packar ihop! skrattar hon.

Väl ute på gårdsplanen igen möter vi Stig och Marianne Jeppsson från Åkarp som traditionsenligt julhandlar på Katrinetorp.

-          Vi brukar försöka pricka in besöket av Malmö Lucia med tärnor, det är så vackert, men just i år fick vi njuta av körsång av Bella Voce istället. Det var bra det också! säger Stig.

-          Katrinetorp är verkligen julmarknadernas julmarknad, fyller Marianne i. Allt känns genuint, med mycket fint hantverk som utställarna själva tillverkat. Inget krams. Det gillar vi!

 


 

Var? Katrinetorps landeri, Malmö.
När?
Fredag-söndag, andra helgen i advent.
Antal besökare?
8 000-10 000. 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår