Kustarvet
Sveriges kust är en av Europas längsta och sjöfarare är vi från begynnelsen. Kulturarvet med koppling till vatten är rikt. Historiska fästningar, fyrar och fiskelägen är dagens mötesanläggningar.
Fästningar med namn som Carlsten och Nya Älvsborg i väst och Vaxholm i öst är kända för de flesta och erbjuder såväl konferenser som fortäventyr för grupper. Mindre känd är kanske Fredriksborg på norra Värmdö. Den forna officersbyggnaden från 1751 blev år 2013 till Fredriksborg Hotell – tidstypiskt men toppmodernt.
Utanför Marstrand väntar Pater Noster, en av världens finaste fyrar och en världsunik konferensanläggning. Gå all-in och boka in badtunna, torskfiske, sälsafari eller femkamp med grenar som krabbfiske och ostronöppning. Ska det vara avskilt på allvar är Väderöarna den sista utposten i väster. Långt från vardagen men helt nära hummer- och kräftfiske och kajakpaddling. Värdshusväggarna viskar om sjöfarare och lotsliv.
”Surströmmingsön” Ulvön på Höga Kusten erbjuder, förutom alla slags upplevelser kring den jästa fisken och traditionella kustuppleveler som ribbåt och bastuflotte, även valmöjligheter och alternativ när ni är många eller har en tajt budget. Den starka fiskekulturen, lugnet, havet och naturen får ni på köpet.
Bruksarvet
Få andra råvaror har påverkat Sveriges öde såsom järnmalmen. Runtom i landet står en massa fina bruk och vittnar om svunna seklers mödor och rikedomar.
Uppländska Lövstabruk var under 1600-talet världens största järnbruk. Omåttliga rikedomar investerades i sköna konster och förnäma samlingar. Sammanträd i Bruksladugården eller på Wärdshuset, i värmen från kakelugnen. Boka bruksvisning med dramatiserade scener ur svunnen tid.
Placeringen av Huseby Bruk kan tyckas mer märklig – det inre av Småland – men här fanns ”allt”: sjömalm, skog, vatten och flitiga smålänningar. Håll en konferens i gamla Masugnen eller sammanträd på Slottet. I Frökens Bibliotek eller i Hennes Nåds Matsal sitter ni lugnt medan husan kokar kaffe.
Besöksdestinationen Huseby Bruk i Småland.
Slottsarvet
Där det finns kungar och adel finns det också slott. Numera är åtskilliga av Sveriges herrgårdar och slott stilfullt ombyggda till konferenshotell, alla med sin alldeles egna historia.
Urvalet i monarkin är enormt, men ska det vara kunglig glans finns bara ett slott där privatpersoner kan bo och konferera, nämligen Rosersberg, nära Arlanda. Gemaken är intakta från den förste Bernadotten kung Karl XIV Johan och hans Desiderias tid.
I väst återfinns 1800-talsslottet Nääs, tillika Sveriges största byggnadsminne, utanför Göteborg. Om konferenslokalerna känns bekanta är det kanske för att Nääs är inspelningsplats för SVTs succéserie Vår tid är nu. Bl a bor seriens Helga Löwander (Suzanne Reuter) i en av slottsvåningarna och restaurangens vackra spiraltrappa i hittas också här.
På mytomspunna Vadstena Klosterhotell i Östergötland vittnar tjocka väggar, stengolv och höga kryssvalv om historiskt klosterliv. Varva mötena med vinprovning under valven, mysterievandra ”I Rosens namn”, låt kantorn spela upp i Klosterkyrkan eller nattvandra genom slottet med endast ficklampa som ledljus.
Museiarvet
Vårt eget och andras kulturarv samlas innanför museernas väggar. Det gör även många mötesdeltagare.
För att göra det möjligt att producera de bästa utställningarna står de flesta större museer på flera ben. Många huserar i grandiosa utrymmen. Vasamuseet och Nordiska Museet i Stockholm är två av giganterna, med flera ett populära aktivitetsalternativ på konferensmenyn.
Den som istället väljer en konferens på Sjöhistoriska museet t ex kan mötas i Drottning Victorias röksalong, återuppbyggd från kryssningsfartyget Sassnitz-Trelleborg. Är te mer er grej väljer ni Etnografiska, med ett äkta japanskt tehus i parken, där ni kan delta i en japansk teceremoni. På Historiska får ni bokstavligen känna på historien tillsammans med en arkeolog: på med vita handskarna och greppa stenåldersyxan.
På Arbetets Museum i Norrköping står industriarvet i fokus. Få besök av rullerskan Alva som på bred östgötska berättar hur det var att flytta in till stora Norrköping på 1920-talet och att arbeta i textilindustrin på Strykjärnet.
Fest i skeppshallen på Vasamuseet (c) Statens maritima och transporthistoriska museer.
Hantverksarvet
Handens skapande kraft är gränslös, men inte sällan samlas ett visst kunnande inom bestämda gränser. En råvara utvinns, förädlas och förfinas, liksom den skicklighet som omger den.
När kol skulle brytas i Skåne på 1800-talet fick man den utmärkta leran på köpet. Ett kulturarv var fött. I Borgens naturreservat, mellan Malmö och Lund, ligger genuina Wallåkra Stenkärlsfabrik. Här tillverkas brukskeramik sedan 1864. Lera från tomten formas, bränns och glaseras med salt. På Wallåkra jobbar tre drejare året om och här finns också möjlighet att boka personliga dagskonferenser med kreativa drejnings-break. Mysig Kulturkrog på plats.
På Kosta Glasbruk går traditionen tillbaka ända till 1742. I ”The Kingdom of Crystal” finns många möjligheter att kombinera konferens, hantverk och spa i en miljö som bokstavligen andas glaskonst. Prova glasblåsning i hyttan, smaka traditionell hyttsill eller delta på en glasprovning.
Också träslotten i norr har långa anor. Hälsingebönder som blivit rika på skog och lin uppförde monumentala gårdar, ofta unikt dekorerade. Ett femtiotal hälsingegårdar tar emot besök och sju har utsetts till världsarv. För konferenser är Frägsta Hälsingegård, med anor från 1600-talet, ett alternativ. Huset rymmer en italiensk restaurang (!), bykhuset är numera badhus och drängstugan är ”hotell”. Bra att utgå ifrån för att upptäcka flera av Hälsinglands besöksgårdar.