Gästkrönikör:Agneta Green

2023 firar Göteborg ett försenat 400-årsjubileum och Botaniska trädgården är en av flera institutioner som fyller 100 år. Det högtidlighålls med ett kalas, förstås, men också med en makeover som heter duga. Agneta Green, som är kommunikationschef på Göteborgs botaniska trädgård, berättar om hundraåringens kliv in i framtiden.

”Med fler än 600 000 besökare om året är Botaniska trädgården ett av Västra Götalands största besöksmål. Tillströmningen av besökare skiftar kraftigt under året och april – oktober är vår högsäsong. Till ytan är trädgården ungefär lika stor som 40 fotbollsplaner och rymmer 20 000 olika växtarter från mer än 130 länder. Här finns butik, restaurang och café. Entréavgiften är frivillig. Botaniska ägs av Västra Götalandsregionen.

 

Hur känns det då att fylla 100 år? För att vara en botanisk trädgård är det ungt, internationellt sett. Den äldsta ligger i italienska Padova och är från 1500-talet. Att både vara ett populärt besöksmål och en botanisk trädgård är en spännande utmaning. Det som växer här kan delas in två kategorier. Det som utgör våra växtsamlingar, alltså växter insamlade världen över på otaliga expeditioner under 100 år. Och det som är hortikulturellt växtmaterial, alltså det som förädlats fram av människan. Prydnadsväxter, sommarblommor, köksväxter et cetera. Utmaningen är att få besökarna att förstå skillnaden mellan en vanlig park och en botanisk trädgård. Vi brukar säga att Botaniska är som ett museum för växter, där en till synes oansenlig blomma kan vara unik i sitt slag. Därför behöver man vara extra försiktig med vart man sätter ner sina fötter! Av denna anledning är inte heller hundar tillåtna i trädgården under växtsäsongen (mars – september), vilket upprör många hundägare.

 

Hur ser då de nästa 100 åren ut i Botaniska? Under de närmaste åren tar vi nästa steg in i framtiden och bygger nya växthus där kommande generationer ska lära sig om, och fascineras av, växtvärldens mångfald. De byggs på samma plats som de nuvarande och man river och bygger i olika steg. Under tiden får växterna evakueras och hållas vid liv på annan plats. Växthusen, som beräknas stå klara 2027, kommer även att innehålla ett besökscentrum med butik, café och undervisningslokaler.

 

Trots storleken på de nya husen får inte allt växtmaterial plats. Vad gör man då? Bygger fler hus. Redan nu står en ny lökträdgård och ett bergshus för alpina växter klara men växterna flyttar in när temperaturen tillåter. Våren 2024 kommer det att blomma fantastiskt här!

 

Eftersom de nya växthusen tar mer plats än de gamla måste en del anläggningar i trädgården flytta på sig. Resultatet har blivit nya Kulturträdgårdar, där vi samlar vi hortikulturellt växtmaterial som dahlior, köksväxter, dagliljor etc.

 

Hur firar man en hundraåring? Så klart med ett födelsedagskalas! Den 8 juli 1923 öppnade Göteborgs botaniska trädgård för allmänheten och den 8 juli 2023 blir det stort kalas i trädgården med tal, underhållning och invigning av Kulturträdgårdarna. Varje år sedan 2014 har Botaniska firat vårens ankomst med en stor japansk körsbärspicknick – hanami. Dagen bjuder på det mesta man kan tänka sig av japansk kultur och brukar samla mer än 10 000 glada besökare. Detta jubileumsår blir det hanami under en hel helg, 29 – 30 april.

 

Vilka utmaningar väntar bakom hörnet, då? De är många men en av de främsta är att driva ett stort besöksmål som samtidigt under flera år är en byggarbetsplats. Att få besökarna att välja alternativa vägar, att ha överseende med ökad trafik på huvudvägen men framförallt att sprida budskapet att när man väl passerat byggområdet är Botaniska trädgården precis lika fin som vanligt.

 

Agneta Green
Kommunikationschef
Göteborgs botaniska trädgård

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår