• Foto Jonas Ingman (Vastsverige.com)

Glasbygdsturism: Glasets Hus i Limmared

Resmål Sverige är på besök i Glasets Hus vid Limmareds Glasbruk i Västergötland. Det är Sveriges äldsta ännu i drift, med glasutställning, hytta och egen krog, och platsen varifrån ABSOLUTS berömda flaska stammar – något vi direkt blir varse då husets fasad bär buteljens omisskännliga form.

En aktiv glashytta
”Putellerna” tillverkas numera hos Ardagh Glass, på andra sidan vägen, men inne i hyttan på Glasets Hus arbetar glasblåsarna Ida Siebke och Sebastian Ögren fortfarande enligt gammal glasblåsartradition. Alster som dricksglas, vaser, buteljer och prydnadssaker står utställda längs väggarna och finns att köpa i butiken under namnet ”Glas af Limmared”. 

”En fördel med att inte befinna sig i Glasriket är att vi står ut i mängden här i väst”, säger Ida Siebke medan hon snurrar det 1000-gradiga glaset och – vips! – trollar fram en konstfull och finurlig uggla. ”Här är det Limmared som är glasreferensen. Vill man handla glas eller visa upp svenskt konstglas för besökare är det hit man åker.”

Sebastian Ögren berättar att många som besöker dem aldrig tidigare sett glas blåsas, än mindre provat på att blåsa själva. ”Många tror att det bara är att ta med sig sitt egenblåsta glasföremål hem när man går härifrån”, säger han och ler. ”Men det blåsta glaset är ju tidigast klart dagen därpå, då det måste stå i kylugn över natten. Och att det finns stora pjäser som ska stå ett helt år och svalna förvånar de flesta!”

 

Foto av Jonas Ingman (Vastsverige.com)

 

Tre seklers glas
Limmareds glashistoria tar sin början år 1740, med en glaspassionerad öfverste Ruthensparre. Produktionen kom snabbt att blomstra och i slutet av 1800-talet tillkom Oxabanan, numera turistled, där oxar drog i skytteltrafik mellan bruket och järnvägen i Ulricehamn. Museet vittnar om en tillverkning av allt från bruks- och fönsterglas till pressglas, buteljer och apoteksflaskor men också om prydnadsting som en tjusig ljuskrona från 1700-talet, handmålade pokaler och skickligt graverade pjäser. Det är pedagogiskt och snyggt uppställt.

 

Husman och hyttsill
Ett av de många utskänkningsställen som servade hyttan vid 1900-talets början var Svenna-Lovisas. Det är också namnet på Glasets Hus egen restaurang, med fokus på husmanskost och go’fika. Dagen vi kommer på besök serveras en ljuvlig sommarbuffé. Den fräscha, inglasade – förstås – vinterträdgården ser väldigt inbjudande ut men är idag alltför varm. Tur då att det också finns en stor uteservering. Besöker man Glasets Hus i grupp, kanske firar något eller konfererar i någon av de tre konferenslokalerna, kan man även boka in hyttsill i glashyttan.

 

 Glasklart utflyktsmål
När vi till sist lämnar Glasets Hus är ”lyckad helhet” det bestående intrycket. Det är ett ungt och ganska litet besöksmål men ändå väldigt komplett och väl genomtänkt: allt från de underfundigt utformade ”wattenclosetterna” till färgsättning och materialval andas väl kvalitetsmedvetenhet och kristallklar logik.

 

 Kindsguide ordnar guidade turer i glasmuseet för grupper. Se kindsguide.se

 


 

Fler äventyr i glasbygden

Antikviteter har gjort Limmared känt hos sakletarna. Bara i centrum finns 14 butiker med vintage, auktionsnöje, antikt, retro, secondhand, antikvariat, loppis och återvunnen design.

Limmareds värdshus är sedan 1960-talet platsen för den berömda Limmaredssnitzeln - världens största, sägs det...

Limmareds säteri beboddes på 1700-talet av Glasbrukets grundare överste Ruthensparre, men har betydligt äldre anor än så. Huset kan ses från insidan. Gårdsbutik och kaffeservering.

Torpa Stenhus, ”Sveriges mest underskattade sevärdhet” enligt en viss Jan Guillou, ligger vackert vid sjön Åsunden. Det är ett levande resmål och ett av Sveriges bäst bevarade 1500-talsslott.

Åsundsholm är Birgit Th Sparres författarhem, också vid Åsunden. Förutom att vara en av ”gårdarna” i författarinnans älskade romaner om Gårdarna runt sjön och Glimringe, finns här numera golf, konferens, boende och restaurang i herrgårdsmiljö.

Hofsnäs Herrgård har namnet Lindö i Sparres romaner. Idag drivs här pensionat, kafé och restaurang och i sädesmagasinet från 1700 talet återfinns numera en saluhall med smakverk från lokala mathantverkare.

Bynanders motormuseum öppnade strax utanför Svenljunga år 2014. Här presenteras en unik samling motorfordon, varav merparten kommer från Göran ”GeKås” Karlssons samling, däribland ”Ingos” Excalibur.

 

Kindsguide erbjuder flera guidade turer i kulturbygden kring Limmared. Se kindsguide.se

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår