• Stora Sundby - känns igen från Young Royals kanske?

På slottssafari i Sörmland

Det finns som bekant ett gäng landskap som ger anspråk på att vara Sveriges slottsdestination. Frågan är ändå om inte Sörmland är creddigast? Här finns ju faktiskt inte mindre än 400 slott, gods och gårdar, fulla av spännande historier. Många av dem är exklusiva boenden, andra har fokus på aktiviteter. I den här artikeln har vi listat några sörmländska favoritslott med skiftande profiler.

Eskilstuna:

Stora Sundby Slott, ett svenskt Downton Abbey

Mitt i natursköna Södermanland ligger ”skotska” Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. På den här platsen har det funnits borgar av olika slag ända sedan 1200-talet, men dagens pampiga ”riddarborg” är den som greve Carl De Geer lät uppföra på 1800-talet. 

 Enligt historien var det hans fru Ulrika, som älskade Sir Walter Scotts romaner om den ädle riddaren Ivanhoe, som drömde om en egen romantisk riddarborg. Lyckligtvis var greve De Geer såväl ofantligt rik som svag för sin hustru. Tillsammans gick paret ”all in” och ritningar av Sundby Hus, som den dåvarande borgen hette, skickades över Nordsjön till arkitekten Peter Frederick Robinson – samme man som ritat Sir Walter Scotts egen riddarborg Abbotsford House i Skottland. Tillbaka kom ritningar i nygotisk stil som förvandlade den gamla renässansborgen till ett sagoslott à la Downton Abbey. Det för Sverige så otypiska bygget stod klart 1848 och kunde då stoltsera med fyra stora torn symboliserande årstiderna, 12 mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar.

Idag är det familjen Klingspor som huserar på Stora Sundby. Slottet är inte öppet för allmänheten men sommartid kan grupper om minst 20 personer förhandsboka en visning. Vid speciella tillfällen under sommarhalvåret hålls även öppna visningar. Då får man lyssna på berättelser om slottsliv förr och nu och beundra riddarsalen samt diverse salonger och matsalar som i stort sett ser likadana ut idag som 1848. Den som följt den populära ungdomsserien Young Royals på Netflix har en uppfattning om vad som är att vänta, då slottet fungerar som kungafamiljens hem i serien. Parken håller öppet för besökare året om. Här kan man spana in en välbevarad runsten, dofta på rosorna, kika på den gamla borgruinen och speja efter dovhjort och mufflonfår i hägnet. På sommaren drivs ett kafé i det gamla orangeriet, med utsikt över Hjälmaren.  

  • Sundbyholm – en kombinerad hotell- och konferensanläggning vid Mälaren. På helgerna erbjuds slottspaket – kanske med en interaktiv mordpjäs eller champagneprovning tillsammans med slottets sommelier? På området finns en gästhamn, sandstrand, bokskog och slottspark. 

 

Strängnäs:

  • Mälsåker – ett av Sveriges vackraste barockslott på Selaön i Mälaren, med en omväxlande historia som rymmer både Stormaktstiden och norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Efter att länge stått stängt är Mälsåker numera öppet för allmänheten. Nås via bro eller med ångfartyget S/S Ejdern.
  • Gripsholm – det pampiga slottet i Mariefred grundades av Gustav Vasa. Här roade sig Gustav III och hans hov mer än gärna. På slottet finns också det nationella porträttgalleriet med tusentals verk: kungligheter, Bellman, Birgit Nilsson, Benny Andersson... tutti! Gripsholms värdshus är Sveriges äldsta.
  • Nykvarn Taxinge – d et s k Kakslottet i Gripsholmsviken ordnas konferenser och bröllop men huvudattraktionen är ”norra Europas största kakbord”, med minst 65 olika hemgjorda bakverk. Inte konstigt då att TV4 valt just Taxinge slott för sin b(r)aksuccé Hela Sverige Bakar. Sommartid kan man ta ångtåg eller ångbåt hit.

 

Södertälje:

  • Engsholm – Sveriges sista vasaborg har slottet kallats. Dagens Engsholm byggdes dock som bostad så sent som 1916 av industrimannen Philip Wersén, en av grundarna till dagens Scania. Det är ett unikt boende där man kan njuta av en bekväm slottsweekend, gifta sig eller köra en kickoff med företaget.
  • Gnesta Södertuna – det här slottet vid Frösjön är en typisk skådeplats för lyxiga spaweekends, sagolika bröllop och guldkantade konferenser. Utöver den flärd själva Södertuna kan erbjuda finns även den lättillgängliga naturen. Gör en förmiddagsvandring på promenadslingan eller låna en cykel och ta er runt i området.
  • Trosa Tullgarn – en 1700-talspärla och ett populärt kungligt utflyktsmål, för alltid förknippat med Gustaf V och drottning Victoria som tillbringade sina somrar här. Boka in en guidad tur och upplev den tjusiga slottsparken, värdshuset, kaféet och butiken. Den som önskar kan även strosa en bit på Sörmlandsleden.  
  • Nynäs – vandringsstigar, jordbrukslandskap, hav och sjö gör Nynäs slott till en bra bas för friluftsaktiviteter. Här väntar även en restaurang, utställningar, guidade turer och butik. Den som vill utforska området i sin egen takt kan boka boende på slottets gamla Bränneri, numera vandrarhem.

 

Nyköping:

  • Öster Malma – ett slott som ägs av Jägareförbundet och som är extra intressant för alla som älskar vilt. Här finns fågelvoljärer och hägn med vildsvin, älgar, kron- och dovhjortar och mufflon. Därutöver väntar ett hotell med mötesanläggning, viltrestaurang och -butik, promenader och möjlighet att hyra kanot. 
  • Nyköpingshus – en medeltidsborg inne i stan som byggts på i omgångar och som hyst historiska händelser som varje sommar levandegörs i ”Gästabudsspelet”, på borggården. Idag är det en delvis restaurerad slottsruin och en poppis plats att utforska för Nyköpingsbor och turister.

 

Oxelösund

  • Stjärnholm – hotell, konferens- och stiftsgård i ett, med boende i renoverade 1700-talsrum med smyckade kakelugnar. Här kan man lätt vara aktiv och vandra på Sörmlandsleden, paddla kanot, cykla, ströva i skulpturparken eller besöka närliggande Boda Borg eller Kolmården. 

 

Flen:

  • Sparreholm – naturskönt slott med sommarkafé och inte mindre än fem museer, med bilar, cyklar, telefoner, jukeboxar, speldosor och mer därtill. Vid hästcentret, som drivs av slottet, finns en samling med hästvagnar. Mellan maj och oktober går det också att övernatta i något av slottets gästrum.
  • Hedenlunda – som klippt och skuret för ett slottsbröllop, men passar också för den som söker en naturskön konferensanläggning eller en slottsweekend med allt därtill. Med utsikt över Hedenlundasjön och den lummiga slottsparken kan man inget annat än att carpa diem.

 

Katrineholm:

  • Julita gård – ett storgods som donerades till Nordiska museet 1941 och därefter blev lantbruksmuseum. Skötseln bedrivs som för 100 år sedan, med allt som hörde ett storgods till, inklusive trädgårdar och parker. Visningar, värdshus, kafé, museibutik och trädgårdsbutik finns också att tillgå.

 

Vingåker:

  • Säfstaholm – stod länge bortglömt men är nu nyrenoverat, med en kulturell touch. Känn in slottsvibbarna i utställningarna, verkstäderna, restaurangen och museishopen. Ambitionen är att vara ett levande kulturhus, som på den konstälskande greve Gustaf Trolle-Bondes (1802-1884) dagar.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår