Den vackra herrgården vid Timsälvens strand byggdes redan 1815. Här huserade bruksägare och disponenter vid Björkborns bruk fram till 1970-talet. Dess mest kända husbonde, uppfinnaren Alfred Nobel, flyttade in i samband med övertagandet av AB Bofors Gullspång 1894.
- Alla inser kanske inte hur stor Alfred Nobel var på sin tid. Men framför allt utländska besökare från USA och Kina är väldigt kunniga och blir så imponerade av att få uppleva hans hem. De kan stå och klappa på huset, säger Anneli Lyckeborn, verksamhetschef för Nobelmuseet i Karlskoga.
Idag inhyser huvudbyggnaden Nobelmuseet. Här får besökare uppleva Alfred Nobels hem och till och med ”träffa” uppfinnaren och de som stod honom närmast.
- Vi har skådespelare som gestaltar både Alfred och hans assistent Ragnar Sohlman, som egentligen bodde här längre tid än Nobel. Det är så roligt att se det första mötet för besökarna. Ibland har ”Alfred” suttit helt stilla i ett hörn, då skrämmer han snudd på livet ur dem när han reser sig upp. När besökarna sedan kommer till laboratoriet blir det istället det omvända, då ska de ”avslöja” vaxdockan som sitter där och blir istället förvånade när de nyper honom i kinderna, säger Anneli och skrattar.
Det laboratorium som Alfred Nobel lät bygga i samband med övertagandet av Björkborn har idag byggts upp som en exakt replika. Så till den grad att samma burkar från det sena 1800-talet står uppradade längs hyllorna, med originalinnehållet kvar.
- Förra året lät vi analysera innehållet hos en forskare vid Uppsala universitet, vi var rädda att det var explosivt, säger Anneli.
Allt var inte sprängstoff, men numera finns tydliga direktiv kring vilka ämnen som kan förvaras tillsammans och vilka som ska förvaras i olika ändar av lokalen. För experimenterande sker fortfarande i lokalen. Varje vår bjuds femteklassare in till kemishower och experimenterande i Nobels anda och i en byggnad intill finns Fiffiga huset.
- Här har yngre barn chansen att experimentera i Alfreds anda, som att skapa energi med testcyklar, säger Anneli.
Något som få besökare får chansen att uppleva är det spöke som sägs hålla till i ett rum på vinden.
- Jag tror egentligen inte så mycket på spöken, men jag kan uppleva att det hörs steg i herrgården och att man känner närvaron av någon. Vår städpersonal vägrar städa med musikhörlurar i, de vill ha koll på vad som händer. Och alla undviker vinden, säger Anneli.
Men det ska inte vara Alfred Nobel som går igen, utan någon ur hushållet.
- Historien gör gällande att det var en olycklig piga som försvann och att hon nu går igen. Men hittills har ingen besökare vittnat om något. Vi tror att hon undviker folksamlingar, det är när det är lugnt i herrgården som hon märks.
Går pigan igen är chansen stor att hon känner igen sig. Rummen är inredda igen med möbler och konst som har donerats från släktingar och vänner till Alfred Nobel. Men även långväga kopplingar dyker ibland upp.
- I somras fick jag ett mejl från Krummel i Tyskland, där Nobel haft en ammunitionsfabrik. En herre hade köpt ett hus och grävt upp en trälåda där det stod Alfred Nobel och Karlskoga som han ville ge till oss. Han skulle ha levererat den personligen ifjol, men vi hoppas att han kan komma i år istället.
Källa: visitvarmland.com
Text (lätt bearbetad): Karolina Arenhäll Wersäll
MER NOBEL I VÄRMLAND
Björkborns herrgård är inte det enda värmländska besöksmålet med en koppling till Alfred Nobel. Här finns också familjeägda Klässbols Linneväveri. Sedan 1991 dukas Nobelfesten med dukar och servetter från Klässbol, intill Glafsfjorden. Det drygt sekelgamla linneväveriet är tillika kunglig hovleverantör och ett av Värmlands mest besökta turistmål. Här kan man se och lyssna till vävstolarna som dunkar fram historiska mönster och ny design och fynda i fabriksbutiken. Och när värmländskan Selma Lagerlöf (1858-1940) som första kvinna och svensk tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1909 köpte hon med hjälp av prissumman tillbaka jordbruket kring Mårbacka i Sunne; det älskade barndomshemmet som gått ur faderns ägo. Själva herrgårdsbyggnaden hade hon redan återtagit. Sedan länge är Mårbacka en välbesökt minnesgård där man bland mycket annat kan beundra den klänning som Selma Lagerlöf bar vid Nobelprisutdelningen. Priset tilldelades hon bl a för sitt debut-epos Gösta Berlings Saga. Till andra herrgårdar som figurerar i romanen hör bl a Ulvsby (”Länsmansgården”). Där kan man njuta av allt som hör till ett herrgårdshotell. Rottneros (”Ekeby”), är privatbostad men kan ses under ett besök i Rottneros Park.