• Filmbyn. Foto av Madeleine Landley.

”Jag ser ända till... Filmbyn Småland i Mariannelund!”

Ja, såg ända till Mariannelund, det gjorde som bekant lilla Ida i Katthult den dag hennes storebror kom på att han skulle fira upp henne i flaggstången. Någon filmby fanns ju inte på den tiden i Mariannelund förstås – knappt ens film som fenomen – men underlaget för barnfilmer som skulle komma att spelas in i framtiden låg där och bara väntade. Men vi tar det väl från början...

Klassisk barnfilmsmark

 Lilla Mariannelund i Smålands sköna dalar upptar en alldeles egen plats inom svensk barnfilm. Här i trakterna spelades några av våra mest älskade och tidlösa filmklassiker in, där Emil i Lönneberga är den som är allra tätast knuten till just Mariannelund. Den myriad av inspelningsplatser som återfinns här i krokarna utgör tillsammans en modern kulturskatt. Filmbyn Småland ligger mitt i skogen och invigdes 2017 som ett resultat av många års arbete och småländsk envishet. Redan från start var siktet inställt på att bli ett internationellt besöksmål och en mötesplats för svensk barnfilm, i sann Astrid Lindgren-anda. Filmbyn kompletterar andra stora småländska besöksmål, som Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. 


 Kliv in i filmen...

 I utställningen kan besökarna uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här väntar välbekanta studiobyggen och originalkostymer från filmerna, filmmusik att sjunga med i, egna mobilfilmer att knåpa ihop och andra interaktiva miljöer att uppleva. Hissa upp mamma i flaggstången och krossa soppskålen du fastnat med huvudet i? Fullt möjligt! Som sig bör finns här även en restaurang och en butik. 


...och ut i skogen

Utanför portarna väntar en aktivitetspark för alla med benen fulla med spring, vandringsleder och flera badsjöar. Den som vill kan hyra cykel på plats, där de föreslagna turerna går till inspelningsplatser som Katthult och Bullerbyn. I paketet ingår cykel, hjälm, turkarta med infoguide och ett matpaket från Filmbyns restaurang.

 

Inte bara barn

 Vi som faktiskt varit fullvuxna i ganska många år nu och har egna (vuxna) barn har ju även vi filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker ingraverade i vårt DNA, om än själva filmtittandet i sig inte var så vanligt förekommande innan videoapparatens intåg. Säg den 70-talist som inte legat på mage och andäktigt lyssnat till ljudupptagningarna från filmerna på LP-skivor och kassetter tills att replikerna satt som en smäck? 

 - Minst lika mycket som Filmbyn är rolig för barn att besöka är det en pärla för vuxen publik, säger Katja Roselli som är verksamhetschef för Filmbyn Småland. Utställningen innehåller mängder med intressanta intervjuer och texter som våra vuxna besökare hänförts av, för att inte tala om den visuella miljön. Många upplever en nostalgitripp medan andra njuter av den filmhistoriska miljön.

Även utanför museet finns guldkorn för både stora och små, som sju sagolika utflykter i naturen i närområdet.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår