• Vibeke Olssons karaktär Bricken lever och arbetar i 1800-talets sågverksindustri i Svartvik.

Sågverk & scenkonst på Svartvik

Sågverken utanför Sundsvall har på många sätt varit med och format det samhälle vi lever i idag. Här tog kampen för bättre villkor fart, med strejker, arbetarrörelsens framväxt och krav på kvinnlig rösträtt. Drygt en mil utanför Sundsvall går det ännu att känna historiens vingslag.

Svartviks kulturområde har flera välbevarade historiska byggnader och ett museum som tar besökarna tillbaka i tiden. På området finns även ett kafé, en anrik herrgård, en storslagen köksträdgård, en keramikverkstad med drejningskurser och goda förutsättningar för strömmingsfiske. I parken väntar mäktiga träd och flera interaktiva konstverk. Och för den som vill testa ett tidstypiskt nöje finns en återskapad kägelbana från 1850-talet.

 - Vi satsar stort på Svartvik och det kulturarv platsen bär på. Det finns få bevarade sågverksmiljöer kvar i Sverige. Den gamla hyvleribyggnaden här är en av landets äldsta från sågverkstiden, säger Karin Holmgren, som är samordnare på Sundsvalls kommun. 


Keramikverkstaden Petter, på Svartvik. 


För besökande sällskap erbjuder Svartviks kulturarv möjlighet att i förväg boka guidade turer och kägelbanespel. Mer spontana besökare uppmuntras att strosa runt och upptäcka historien genom de många skyltar som finns utplacerade i området. 

 - Platsen är perfekt för den som har vägarna förbi eller vill göra en dagsutflykt. Det finns något för alla åldrar, säger Lina Landell, kommunikatör på Sundsvalls kommun.

Hyllad utomhusteater
Under flera somrar har industriminnena i Svartvik också levandegjorts genom ofta slutsålda teateruppsättningar med livemusik. Föreningen Svartviksspelet har fått ensamrätt att uppföra pjäser baserade på Vibeke Olssons älskade bokserie om Bricken på Svartvik, en sågverksarbetande kvinna som gick i bräschen för arbetarnas rättigheter. 

 - Vibeke porträtterar hur livet var för arbetarna som tog strid för rätten till ett drägligt liv, säger Marianne Matsson, ordförande i Föreningen Svartviksspelet. 

De senaste åren har uppsättningen ”Sågspån och eld” spelats, med musik som recensenter liknat vid den i Kristina från Duvemåla. 

 - Musiken har komponerats särskilt för pjäsen och framförts live med kompositören som kapellmästare, säger Christine Persson som spelat Bricken två somrar i rad. 


Lokal förankring

Teaterensemblen består av personer i olika åldrar, från barn till pensionärer. Många har lokal anknytning till platsen. Alla manus är framtagna genom föreningen själva och till årets sommarspel har viss inspiration hämtats från berättelser som medlemmarna fångat upp från personer i bygden. 

- Det finns många karaktärer och händelser som är värda att föra vidare. Det vi gör här på Svartvik bidrar till att hålla minnena från sågverkstiden levande. Det är en viktig del av historien som haft stor betydelse för utvecklingen mot dagens Sverige, säger Marianne. 



Mer om vad som händer i Svartvik i sommar finns att hitta på svartviksindustriminnen.se och på den Facebook-sida som drivs av föreningarna som är aktiva på området. Föreningen Svartviksspelet har en egen hemsida och Facebook-grupp med info om sin verksamhet. 


 

 


Kägelbanan.


Text och foto: Jonna Jansson

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår