• Fina Halmens hus i Bengtsfors. Foto Emma Augustsson.

Dalsland – därför!

Sveriges fjärde minsta landskap är en doldis, inklämt mellan Norge och Vänern. Ibland kallat "det glömda landskapet", ibland "ett Sverige i miniatyr". Och som med alla doldisar blir man ju nyfiken, eller hur? Den som skrapar lite på ytan upptäcker snart att Dalsland döljer ett mer färgstarkt och överraskande innehåll än man först anar – samlat på en behändig yta. Perfekt för en gruppresa, med andra ord. Häng med!

Den blå tråden
Har man det minsta Dalslandshum ser man nog Dalslands Kanal framför sig, en blå tråd som skär genom lummig grönska. Sommartid trafikeras kanalen dagligen av passagerarbåtar från Bengtsfors och Håverud. Många tar båten åt ena hållet och rälsbussen på DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg – eller De Vackra Vyernas Järnväg...) tillbaka.

Håverud är platsen för det tekniska underverket från 1868: akvedukten där landsväg, järnväg och kanal möts i ett snillrikt bygge. Allt om detta – och mer därtill – finns att utforska på Kanalmuseet. Passa också på att besöka Dalsland Center med den regionala turistbyrån och Håfveruds Rökeri & Brasseri, där laxen är lika lyxig som utsikten.

 

Gröna rum
Förr var idylliska Dals Rostock platsen för en hälsobrunn, ett sanatorium och megaodlingar av medicinalväxter. Idag lever arvet vidare i Örtagården, där runt 250 olika växter spirar. Här finns även en konstnärsateljé med butik, museum, guidade vandringar och sommarcafé.

Än mer historia hittar man på Baldersnäs Herrgård, vackert belägen på en halvö i Laxsjön. Resterna av den engelska parken, som fortfarande har sin charm, är en upplevelse i sig – liksom den omtalade restaurangen.

 

Dals Rostock Örtagården Foto Kajsa Kax/Vastsverige.com.


Halmgul historia

Halmens Hus på vackra Majberget i Bengtsfors fokuserar fullt ut på halm – ett material som använts lika länge som människan brukat jorden. Utöver utställningen om halmslöjd och dess vikt för fattigt folks försörjning finns även andra slöjdutställningar och en hantverksshop. 

Granne med museet ligger Gammelgårdens Friluftsmuseum, där man kan strosa mellan hitflyttade stugor och se hur dalborna (ja, de kallas så) levde förr. En av dem var halmerskan Maja-Lena, känd för att vara lika snabb i truten som i fingrarna.

 

Utanför ramarna
Not Quite i Fengersfors har träffande kallats för "en papegoja i skogen". Då: Pappersbruk. Nu: Kreativt konstnärskooperativ och en given utflykt för alla med smak för design och konsthantverk. Här samsas ateljéer, konsthallar, butik och bistro i en miljö där industriromantik möter grönska.

Är man konstintresserad är även Dalslands Konstmuseum, nära akvedukten i Håverud, väl värt ett besök. Museet rymmer en samling Dalslandsföremål och konst, liksom tillfälliga utställningar. Dessutom finns en skulpturpark, en butik och ett kafé med en sjöutsikt som slår det mesta.

 

Zipline eller pilgrim?
Visste du att Dalslands Aktiviteter är en av norra Europas största outdoor-anläggningar? Här kan man bland annat kasta sig ut i en av Nordens längsta ziplines och klättra bland trädtopparna. För den som föredrar markkontakt erbjuds bl a ridturer, bäversafari, viltbutik och viltrestaurang.

Och vill man cykla, paddla eller vandra är Dalsland knappast någon doldis. Gravelcyklism (en kombination av landsvägscykling och MTB) lockar entusiaster från när och fjärran, och här finns några av Europas bästa paddelvatten.

Vandringsutbudet i sin tur spänner över hela skalan: från korta rundor som Doktor Saedéns runda i Dals Rostock eller en tur i Baldersnäs naturreservat, till flerdagsvandringar i forna vallfärdares spår, på Pilgrimsleden.


Dalslands Aktiviteter. Foto Jonas Ingman/Vastsverige.com.


Men också…


- Lilla Åmål vid Vänern är Dalslands enda stad och allmänt känd som "fucking". Det förpliktigar. Till att ”try harder”, som Avis hade sagt. Men faktum är att filmen med stort F spelades in i Trollhättan och att Åmål minsann är charmig småstad med fina 1700-talsmiljöer, unika butiker och ett rikt kulturliv. Här går t ex Åmåls Blues Fest, Sveriges främsta, av stapeln varje sommar liksom festivalen Bokdagar i Dalsland. 

- Akvedukten i Håverud i all ära, till bygdens oemotståndliga turistmagneter hör även Fabriksförsäljning Aroma hos Dals Konfektyr i Bengtsfors, med runt 200 färska lösgodissorter till en billig peng. 

- Mot norska gränsen ligger Nössemark, sjön Stora Le och romantiska Vita Huset – ett hyfsat nyöppnat B&B inrymt i ett tidigare ålderdomshem från 1932. Här är det nära både till Halden i Norge och till Tresicklans nationalpark, Dalsland enda. 

- Föreningen Dalslandsguiderna har förstås koll på alla dessa platser och hundratals andra och erbjuder guidningar i natur och på asfalt, till fots och i buss, i nutid och dåtid. Det enda de inte kan lova? Rulltrappor och trafikljus – men det må väl vara hänt.


Dalsland Kanal-Håverud. Vastsverige.com.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår