Vad menas med blå mat?
Blå mat är helt enkelt råvaror från havet. Till kändisarna hör musslor, ostron, tång och alger. Sjögurka, simkrabba, glasräka och sjöpung är – än så länge – mer anonyma av sig.
Korrekt framtagen är blå mat betydligt mer miljövänlig än rött kött. Visste du till exempel att en enda mussla kan filtrera upp till fem liter vatten per timme? Havsmat kräver heller ingen foderproduktion. Dessutom är den fettsnål och rik på proteiner, vitaminer och mineraler – rena hälsokosten, alltså.
Stolta blåmusslor
De senaste årtiondena har efterfrågan på blåmusslor skjutit i höjden och moules à la marinière och moules frites tillhör numera krogklassikerna. Bohusmusslor anses vara bland världens bästa och har skyddad ursprungsbeteckning av EU. I Bohuslän odlas blåmusslor genom långlinemetoden, vilket innebär att fritt levande mussellarver fäster på linor, livnär sig på plankton och blir till färdiga musslor som kan skördas efter 15 månader.
Vilda & odlade ostron
Bohuslän, och främst skärgården kring Grebbestad, har bästa möjliga ostron-förutsättningar. Här är vattnet kallt, rent och saltrikt. Ostronen som skördas vilt här är ursprungsskyddade under namnet Grebbestadostron. Själva plockningen är ett hantverk som kräver både skicklighet och tålamod. Till odlade västkustostron hör sorten Crassostrea Gigas, även kallat japanskt jätteostron.
Havets sallad
Rörhinna, blåstång, bladtång och snärjtång. Tång är en stapelvara i det japanska köket, men en bortglömd resurs i Norden. Nu börjar det ändras. Västsvenska restauranger som VRÅ och Signum använder tång på kreativa sätt, och fler satsar på egen odling.
Så länge den skördas med omsorg är även tången riktigt hållbar mat. I svenska vatten finns inga giftiga tångsorter, men somliga passar bättre att äta än andra. Använd tången som smaksättare, som grönsak, i sallader eller koka, fritera, torka eller pickla den. Det blir en snackis, oavsett vad!
Sjöpung – en okänd hjälte
Kanske är sjöpungen den mest udda av havets råvaror? Det rör sig om en ryggradslös figur, släkt med koraller och musslor, som växer vilt på havsbotten. Tänk gråaktiga avsmalnande tuber, stora som fingrar. Precis som musslor odlas sjöpungen på klimatsmart sätt och bidrar till renare hav och minskad övergödning.
Upplev det blå undret tillsammans
På västkusten väntar eldsjälar som brinner för havets skatter – både på tallriken och i naturen. Varför inte låta din grupp ge sig ut på ostronsafari, plocka tång eller följa med på en musselexpedition?
Här är några aktörer som erbjuder unika upplevelser:
Blåmusslor
- Musselbaren Ljungskile
- Musselbaren Smögen
- Lysekils Ostron & Musslor
Ostron
- Everts Sjöbod
- Klemmings Ostron
- Bröderna Klemmings Dyk
- Kalvö Ostron
- Havstenssunds Ostron
Tång & alger
Mer info om Västkustens blå mat finns på vastsverige.com.

Under havsytan gömmer sig den blå och hållbara maten. Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com