På 1600-talet bjöd den svenska kungen in bönder från finska Savolax att slå sig ner i storskogarna i väst. Savolax-bönderna var erkänt skickliga på svedjebruk – en metod där man bränner ner skog för att odla i askan. I norra Värmland formades ett område som kom att kallas Finnskogen, där finska nybyggare rotade sig och satte sina spår. Än idag märks detta i ortsnamn, gårdsnamn och finska släktnamn, och fram till relativt nyligen talades finska i bygden.

Säsongsöppet museum
Som en hyllning till denna svensk-finska historia finns Torsby Finnskogscentrum – ett modernt, sommaröppet besökscentrum med en fasad av timmerstockar. Här berättas om de finska nybyggarna och deras ofta tuffa tillvaro i väglöst land, men också om migration som fenomen. Att flytta för att söka sig ett bättre liv är en berättelse som ekar genom seklerna och som känns lika aktuell idag, då en tredjedel av jordens befolkning befinner sig i rörelse. Finnskogscentrum breddar historien om den finska invandringen, knyter ihop den med nuet och påminner oss om att migration är en grundläggande del av mänsklig erfarenhet.
Finnskogscentrum drivs av Värmlands Museum och håller öppet 1 juni–31 augusti 2025. Guidade visningar dagligen; varje onsdag anordnas en vandring längs en naturstig (ca 1 km), till finngården Karmenkynna.