• Ångermanälven ger förutsättningarna. Foto High Coast Distillery.

Whiskyupplevelser på hög nivåhos High Coast Whisky

I många år har whiskyfantaster vallfärdat till Bjärtrå i Ångermanland för att uppleva High Coast Whisky på dess ursprungsplats. I höst och vinter erbjuder destinationen rundvisningar, provningar och möjlighet att delta i tillverkningen, samt ett antal event och kulinariska upplevelser i restaurangen.

Skördefest, oktoberfest eller julbord – hösten bjuder på flera speciella tillfällen att besöka High Coast Whisky. Kombinera en längre visit med utforskande av kringliggande berg och natur eller kom förbi enbart för en minnesvärd mat- och dryckesupplevelse. Restaurang 63°N har praktfulla fönster och en uteservering med whiskybar, som båda bjuder på en utsikt över Ångermanälven som besökaren sent ska glömma.

Älven är också en av anledningarna till att destilleriet ligger där det gör.
– Vid millennieskiftet började en grupp i byn att diskutera vilken fantastisk potential platsen hade för whiskyproduktion, då Ångermanälven ger ständig tillgång till extra kallt kylvatten. Sedan början av 1900-talet har det legat olika typer av sågverk här, men 2010 omvandlade vi platsen till ett destilleri. Det förflutna lever vidare men i nytt format, berättar företagets vd Linus Håkansson.

High Coast Whisky erbjuder temakvällar för såväl whisky- som matentusiaster. Foto High Coast Distillery.


14 år efter att det första fatet fylldes, i december 2010, har High Coast Whisky drygt 18 500 fat i olika storlekar liggande på lagring i sina gigantiska lagerhus. Med höga ambitioner och tillväxtplaner kommer siffran snart att vara ännu högre.  

– Idag är vi störst inom whiskytillverkning i Sverige och även etablerade på ett antal internationella marknader. Många som besöker oss häpnar när de kommer in i våra lagerhus och ser hur stora vi faktiskt är. Det brukar ta tid att bygga upp ett varumärke, men för oss har det varit en ganska solklar väg framåt sedan starten.

Vad är hemligheten bakom framgångarna?
– Jag skulle vilja påstå att det inte finns några hemligheter. Vi är helt transparenta med våra recept och att det är platsens optimala förutsättningar som gör produkten så bra. Dels har vi kylvattnet från Ångermanälven att tacka, dels de stora temperaturförändringarna mellan sommar och vinter. Våra lagerhus är helt oisolerade och när årstiderna skiftar blir det tryckförändringar i faten som gör att eken släpper ifrån sig mer smak.

 

Vd Linus Håkansson framför några av de drygt 18 500 fat som ligger på lagring. Foto Jonna Jansson.

 

Den som vill djupdyka i whiskyprocessen under en veckas tid och vara med vid tillverkningen kan anmäla sig till High Coast Whisky Academy. Utbildningen leds av master distiller Roger Melander, som noggrant går igenom alla steg från malt till flaska. Boende med helpension ingår. För whiskyklubbar som vill höja sin kunskapsnivå finns också möjlighet att gå tvådagarsutbildningen Whisky School, även den med boende och helpension. Gäster som vill stanna över dagen erbjuds flera olika upplägg för rundturer och provningar. Vill man övernatta går det att välja mellan ett antal närliggande boenden, samt ställplatser för fritidsfordon, tältplatser och en glamping. Det går förstås även utmärkt för företag att boka konferenser.

Event i höst och vinter
High Coast Whisky kan besökas alla helger, året runt. Sommartid är högsäsong. Då håller restaurangen, whiskyprovningar och rundvisningar öppet dagligen och en storslagen whiskyfestival med musik och internationella importörer lockar drygt 2 000 besökare – allt från barnfamiljer till whiskynördar i kilt.

Även i höst finns ett antal temakvällar att se fram emot. November bjuder på minieventet Lägereld och årets första julbord.
– Alla säsonger har sin charm, säger Linus Håkansson. I höst ser jag särskilt fram emot minieventet Lägereld. Temat kommer att vara rök, i allt från whiskyn till händelserna. Vi gör om menyn, håller specifika provningar, kokar kaffe över öppen eld nere vid älven och har en show med en eldskulptör. Det blir en helg som höst- och whiskyälskare inte får missa.

Text: Jonna Jansson.

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår