• Berättarladan strax söder om Sunne är en unik teaterscen som ger föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst.

Musiken är Värmlands melodi

"Det var dans bort i vägen på lördagsnatten, över nejden gick låten av spelet och skratten..." Få andra landskap förknippas så mycket med musik och dans som Värmland. Hur blev det egentligen så? Har värmlänningar helt enkelt lite mer schwung i blodet än andra svenskar?

En förklaring tros ligga i att det i Värmland finns en mängd gamla bruksorter, där den folkliga dansen alltid varit populär. Landskapet är även välsignat med ett rikt kulturarv och starka berättare och traditioner. Musiken har utvecklats och återuppstått i nya kostymer.

Backar vi bandet sisådär 60 år hittar vi det som – kanske lite felaktigt – kallas för det första dansbandet: Sven-Ingvars från den lilla bruksorten Grums. Egentligen rör det sig väl i deras fall mer om en orkester som vävde in toner av folkmusik i en pop-och-rockbetonad repertoar. De första stegen mot ikonstatus togs med ”Te dans med Karlstatösera” 1961, som blev bandets genombrott. 1962 släppte det mer klassiska dansbandet The Vikings (blivande Vikingarna) sin debutskiva och Sten & Stanley bildades.

Dessa tre värmländska fenomen blev förebilder för otaliga musik- och dansband framöver i både Värmland och resten av Sverige. Folk vallfärdade gärna en bra bit ut på landsbygden, där parker och dansställen alltid var sprängfyllda av besökare.

Kurvan för just dansbandens popularitet har sedan 1960-talet gått både upp och ner. På senare år har tv-program som Dansbandskampen på SVT lett till att många yngre lockats till dansbanorna.

Runt om i Värmland hittar man flera populära dansbanor. Nära Hagfors ligger vackra Uddeholmsladan med ett dansgolv som tar 1 000 personer. Här arrangeras det mesta från dansbandskvällar till spelningar med artister som Jill Johnsson. Om inte dans är din melodi bjuder Värmland på flera andra välbesökta musikbegivenheter. Eller vad sägs om folkmusikfesten Ransätersstämman eller omåttligt populära Arvika Hamnfest.

I Värmland finns förstås även Monika Zetterlunds minnesmuseum i Hagfors och det årligt återkommande folklustspelet Värmlänningarna i Ransäter, fullt av musik och dans. Vackra Berättarladan intill sjön Fryken och Rottneros, strax söder om Sunne, är en unik teaterscen som året om ger förunderliga, färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst. Värmländskt värre, med andra ord!  

Dans i dagarna tre arrangeras i juli på Fryksdalsdansen vid Kolsnäs i Sunne. Folkfest, dans och några av landets bästa artister. 

 

Text (bearbetad): Niklas Simonsson/Visit Värmland  

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår