• Ett besök på Skokloster är ett besök i Stormaktstiden (c) SHM.

En levande historia

Vinterns stora serie-händelse på SVT var onekligen Historien om Sverige. Häng med oss när vi inspireras av serien, med fokus på levande historia; där du och din grupp får kliva in och bli delaktiga.

Stenåldern & Metallernas tid
Kanske minns du TV-seriens berättelser om Sveriges äldsta hund och Hallonflickan som offrades till gudarna? De kan man fördjupa sig i på Falbygdens museum i Falköping. Samma museum driver forntidsbyn Ekehagen: en plats som sjuder av liv om sommaren, där grupper kan leva sten-, brons- och järnåldersliv ”på riktigt” och besöka inspelningsplatserna från Historien om Sverige.

Lite västerut, på Vitlycke museum, intar bronsåldern förstaplatsen. Runt knuten väntar Tanums hällristningsområde, med en bildskatt så rik att den hamnat på Unescos världsarvslista. Grupper kan boka allt från en visning av den berömda Vitlyckehällen till utflykter långt bortom turiststråken. 

En annan metalltids-hot-spot är Anundshög i Västmanland, med flera mäktiga gravmonument. Det är även en av få bevarade tingsplatser, som TV-programmet visade. Hela sommaren pågår Järnåldersliv på Anundshög: ett program med prova-på-hantverk, lekar, tusenårig mat och visningar. Och året om kan grupper boka upplevelseturer, gå i sveakungarnas spår och fundera kring den höga runstenen. Vad föreställer egentligen bilderna? 

I Historien om Sverige berättades det även om 400-talets ökända massaker i Sandby borg på Öland, där de avrättade övergavs där de stod och föll, ihop med sina ägodelar. En våldsam händelse som väcker frågor men som också gett oss en unik ögonblicksbild av sin tid. Sandby är en av 15 öländska fornborgar. Den mest utforskade och den enda återuppbyggda är Eketorp. I utställningsserien Borgarnas ö bjuder Kalmar Länsmuseum under åtta år framöver in till en upplevelse med fokus på fornborgarna. Varje år öppnas ett nytt kapitel som låter oss möta järnålderns ölänningar. Etapp 1 invigs 8 juni.

Trelleborgs museum. Foto Apelöga. (c) Visit Trelleborg.

 

Vikingarnas tid
Vikingatiden är och förblir mångas favorit och på senare år har intresset boostats ytterligare med diverse TV-serier. På fantasieggande The Viking Museum i Stockholm hör just den guidade visningen om sanningen bakom karaktärerna i HBO-serien Vikings till de flitigast bokade. Väl i huvudstaden måste man förstås ta båten ut till Birka på Björkö – vikingarnas handelsplats. Gå på guidetur, se museet, byn och båtarna och ät på Eldrimner. Gillar ni att bära stock och sten? 24-27 juli är Starke Viking tillbaka – en styrketävling ”mellan forntid och nutid”!

Också Skåne är välkänd vikingamark. I Trelleborg står den återskapade vikingaborgen Trelleborgen, numera med multimedia som lyfter besöket ännu ett snäpp. Inte långt därifrån väntar vikingabyn Foteviken. Sommartid kryllar här av ”vikingar” i full färd med att  leva sina bästa liv.


Medeltiden
Fastnat för Medeltiden? Då finns mycket lajv-skoj att hänge sig åt. Den 6-14 juli går populära Hova Riddarvecka av stapeln och i vecka 32 har medeltidsfans bråda dagar med att hinna besöka såväl Medeltidsveckan på Gotland som Arboga Medeltidsdagar. Gemensamt för alla tre är tidstypiska miljöer, marknader, tornerspel, uppträdanden, mat och medeltidsklädda besökare. Känn dofterna, hör gycklarnas larm och klappret av hovar, se gråbröderna glida förbi i gränderna. Någon stackare kanske hamnar i stupstocken en stund.

En annan medeltida evergreen är Glimmingehus på Österlen. Hela sommaren händer det diverse historiskt på borgen och allra mest på ”Levande Glimmingehus” den 19-21 juli, med prova-på och uppvisningar.

Sörmländska Nyköpingshus är kanske mest känt som kuliss för Nyköpings gästabud år 1317, då Magnus Ladulås söner gjorde upp om makten. Varje sommar upplevs ”Sveriges eget Game of Thrones” i form av utomhusteater på slottets borggård, en punkt på många medeltidsfans bucket list. 


Medeltidsveckan på Gotland (c) Medeltidsveckan .

Kampen om tronen
Med kullerstensgator och historisk charm är Vadstena en av Sveriges mysigaste småstäder. Grupper som anländer hit en sommardag går en guidad visning på Vadstena slott ihop med en ”Vasa-kunglighet”, upplever imponerande Sancta Birgitta Klostermuseum och lyssnar på opera ihop med pilgrimer från världens alla hörn. I Vadstena finns en vana av att ta emot vetgiriga och historieintresserade besökare i grupp sedan de första pilgrimerna, och det märks. 

Andra klassiska vasaborgar är just Vasaborgen – ett museum med 1500-talsruiner från det ursprungliga Uppsala slott, som kung Gösta själv lät uppföra. Här har ruskiga saker timat, som de berömda Sturemorden. På kungaboningen Gripsholms slott i Mariefred, med höga torn, tjocka murar och mörka valv, finns en visning som tar er med i spåren efter Gustav Vasa.

 

Stormaktstiden
Under Stormaktstiden krigades det på kontinenten, pesten härjade och mäktiga skepp byggdes. Många vet kanske inte att tegelmuren på Djurgården i Stockholm en gång kom till för att hålla folket borta från stadens hemligaste arbetsplats; Galärvarvet. Tillsammans med historieexperterna på Sweden History Tours får ni höra om orostider och sjunkna skepp och se varvet med verkstäder, kyrkogård och arbetarbostäder. En höjdarkombo ihop med ett besök på VRAK eller Vasamuseet!

För att klara krigens krav på vapen och cash gällde det att gruvorna levererade. Många av dem låg i Bergslagen. Bara Falu koppargruva svarade ensam för 2/3 av världens kopparproduktion under Stormaktstiden. När mässingsbruket Skultuna  grundades utanför Västerås 1608 var det för att förädla falukoppar till mässing och skapa ännu mer klirr i statskassan. Idag är Skultuna ett väloljat turistmål med butiker, museum och bistro. Många grupper väljer att boka en guidad rundtur ihop med västmannaguiden Deila & Dåtiden för att få höra mer om händelser som format brukets historia. 

En medryckande historia om hur Sverige blev en stormakt men också om slit och släp hemma på torpen fås på Ryttmästarbostället i Skövde. På en guidad tur möter ni kavallerimajor Bernhard Englund som berättar inlevelsefullt om knektarna och deras befäl. Miljön består av gamla soldattorp men själva ryttmästarbostället är återuppbyggt efter ritningar från 1687. 

 

Häxor och krig
”I Herrens år 1668 släpps Satans raseri lös i Sverige. Plötsligt anklagas kvinnor för häxeri och samvaro med djävulen. Kungen sänder ut en trolldomskommission med rätt att utmäta dödsstraff. Domarna börjar falla – och blir gnistan som får häxbålen att flamma upp...” 

Ja så låter det när Kalmar Slott välkomnar till Häxor, en utställning för alla sinnen. Till interaktiva inslag hör ett rollspel där deltagarna får tidsenliga kläder, lyktor och verkliga namn från den händelse som gestaltas. När de ger sig in i “byn” söker de upp sitt eget hus för att förstå sin roll i häxprocessen. Skrämmande, tankeväckande och lärorikt.

Året runt kan man i Stockholm följa den kunnige guiden Stefan Maurbakken på VerdeVerde Travel i spåren av 11-åringen Johan Johansson Griis: ”visgossen” vars målande berättelser om vad häxorna hade för sig på Blåkulla fick många barn att vittna mot grannar, vänner och släktingar.  

 Guiden Stefan Maurbakken på Verde Verde Travel.

Nya tider
Nog är det svårt att tänka Upplysningstid och 1700-tal utan att få upp Carl von Linné på näthinnan? Botanikens fader träffas på barndomsgården Råshult nära Älmhult, där han tar er runt i trädgårdar och hus och är allmänt nyfiken på det mesta. Inte oväntat återfinns han även i Uppsala, på Linnémuseet och på Linnés Hammarby. Ett återkommande evenemang är trädgårdsfesten i Linnéträdgården (vid museet) i maj. Då firas blomsterkungens födelsedag med 1700-talsfest. Marknad, dräkter, dans och Bellman är lite av allt sjangtilt som står på. 

Också i Sala blir det 1700-talsfestival i år, den 14-18 augusti på historiska Sätra Brunn. Är man i Sala redan 1 augusti kan man alltid prova på att dansa och sjunga som på Gustavs da’r, på den historiska musikfestivalen

Stockholm då? Återigen slår vi ett slag för VerdeVerde Travels unika storytelling-turer genom stockholmska tid och rum. 1700-talsamatörer gillar säkert den om Fatburen, sjön där det i Niklas Natt & Dags succébok ”1793” påträffas ett lik, eller den om Årstafruns (1753-1841) förlorade värld, som hon låtit oss uppleva i sina berömda dagböcker. 


Folket tar makten
1800-talet är befolkningsexplosion, industrialisering, transporter, kvinno- och klasskamp... I Historien om Sverige handlade det bl a om eländiga förhållanden på Jönköpings tändsticksfabriker. Idag är Tändsticksområdet ett fantasieggande besökskvarter fullt av 1800-talsberättelser, butiker, gallerier, krogar, Tändsticksmuseet och annat. 

Mer episk industrihistoria väntas på Svartviks industriminne i Sundsvall, ett sågverksområde av den sort det fanns många av längs Norrlandskusten. Idag är Svartvik ett tittskåp in i dåtiden. Varje sommar ges här föreställningar efter Vibeke Olssons älskade romanserie om Bricken och Arbetarrörelsens framväxt. Världsarvet Engelsbergs bruk i Fagersta erbjuder en unikt bevarad  bruksmiljö. Med färjan åker man över till Oljeön, med raffinaderiet från 1875. Dramaproffsen i Linköpings guideklubb levandegör bl a Göta kanals tillkomst och låter er träffa greven och grävarna vid slussarna i Berg. Och militäriskt lagda 1800-talsivrare kommer att älska Karlsborgs fästning, den västgötska ”dörren till Göta kanal”. Ett allround besöksmål med en massa levande historia på menyn – inklusive knall- och rökeffekter!

1800-talets emigrantvåg har också sina dramaförespråkare. Som kapten John Nordlander på Svenska-Amerika Linien, som tar er med till en viss småländsk socken vid namn Ljuder. Eller rotesoldat 132 Karl-Gottfrid Moberg, som visar er runt i sonen Vilhelms hembygd. Båda dessa herrar – och några till – lånar sin fysik av Sebastian KarlssonStorytelling International som gör skådespelade historieturer (främst) i trakterna kring Glasriket.

Exempel på hur bättre bemedlat folk levde på den här tiden saknas inte. Några anläggningar med dramainslag att boka är Tjolöholm i Halland (arts and crafts), Nääs slott i Västergötland (med bl a slöjdhistoria) och Hallwylska museet i Stockholm (lyxpalats ”extra allt”).

1970-talshistoria på Jamtli Historieland i Östersund. Foto Göran Strand.


Världens modernaste land
Gemene mans och kvinnas tillvaro på 1800- och 1900-talet levandegörs inte minst på friluftsmuseerna. Det mest välbesökta – och äldsta – är Skansen i Stockholm, anno 1891. Andra bjässar är Kulturen i Lund, Gamla Linköping, Fredriksdal i Helsingborg, Jamtli i Östersund och Vallby i Västerås.

Många av friluftsmuseerna tillkom kring förra sekelskiftet. Med målet att rädda forna tiders kulturarv samlades äldre hus och gårdar på samma plats. Med tiden har beståndet ofta utökats med en och annan sportstuga, 1950-talslägenhet eller mexitegelvilla. Nästan alltid erbjuds möjlighet att boka dramavisningar eller vandringar, kanske ihop med en bit mat. 

Är det 1900-talets försvarshistoria din grupp går i gång på? Beredskapsmuseet utanför Helsingborg är en underjordisk försvarsanläggning från förra världskriget. Ta in de mäktiga kanonerna, sjukhusbunkern och radaranläggningen och festa på ärtsoppa. 

Önskas speeddating med Folkhemmet är värmländska Lesjöfors museum på många sätt unikt. 1990-talet, slutligen, är ju faktiskt också historia, även om det kan kännas som igår för somliga av oss. VM-brons i fotboll, Sovjets upplösning, grungen och internet... 90-talet i stort och smått kan upplevas på Mölndals stadsmuseum


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår