• Gäster kan boka in en timme med instruktör och försöka få fångst från "patorna" (i bakgrunden). Skulle det inte bli napp finns alltid sik på restaurangmenyn.

  • Många vill testa de inte färre än 16 (!) olika bastur som Kukkolaforsen är välkänt för.

  • Johannah Spolander driver anläggningen tillsammans med sin bror och sin man.

  • Halstrad sik - en delikatess.

Kukkolaforsen – sikens & bastuns rike

Kukkolaforsen Turist & Konferens – en dryg mil norr om Haparanda – erbjuder ett unikt koncept med sikhåvning och bastubad i fokus.

När syskonen Johannah och Mathias Spolander tog över verksamheten efter sina föräldrar för några år sedan utökade de med fler stugor, en hotellanläggning, året-runt-öppet och satsade mer på internationella turister.

Kukkolaforsen ligger vackert i Tornedalen, där endast Torne älv skiljer Sverige från Finland. I dalen råder ett slags eget makroklimat som innebär att en gård i närheten till och med kan odla senapsfrö – världens nordligaste senapstillverkare.

 

Sikfiske som på Medeltiden

I älven, och inte minst i den livliga forsen, har fisket alltid spelat en viktig roll.

- Vi är ju framför allt kända för vårt fiske av sik och lax. I arkeologiska utgrävningar har det hittats rester av bland annat fiskeredskap redan från 1400-talet. Det är superkrävande för sikarna att vandra upp från havet och in i älven när de ska leka, och där fångas de i våra långa håvar. Bland våra gäster är det populärt att boka in en timme med instruktör och försöka få fångst från våra pator (en form av brygga), berättar Johannah Spolander. 

Skulle det inte bli något napp finns alltid siken som en given rätt på restaurangens meny – liksom andra norrländska specialiteter som renskav, dopp i kopp och glass med hjortron.

Sista helgen i juli arrangeras enligt tradition Sikfesten i Kukkolaforsen – en hyllning till vandringssikens ankomst och hur den fångas, på medeltida vis. Frånsett en stor buffé är dans, musik och forsränning självklara inslag.

Svensk-finsk gruppmagnet

Tillsammans med sin bror Mathias ingår Johannah i den femte generationen Spolander som är verksamma på plats. Idag driver de Kukkolaforsen Turist & Konferens ihop med Johannahs man Martin.

-Det är fantastiskt roligt och ärofyllt att få föra familjens skapelse vidare in i framtiden. Vi vill förstås bevara det starka och traditionella, som fisket och bastubaden, och samtidigt fortsätta att utvecklas. Sedan vi tog över har vi utökat antalet stugor till totalt 14, startat en hotellanläggning med 16 dubbelrum, 80 campingplatser och infört året-runt-öppet med olika paketerbjudanden till svenska och internationella turister. Idag kommer många av våra gäster från länder som Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Frankrike.

Anläggningen är populär både bland privatpersoner och för konferenser. Transfer kan bokas från någon av flygplatserna i Luleå, finska Kemi eller Rovaniemi (där man kan hälsa på tomten i Santa Claus Village).

-Vi arrangerar en mängd olika aktiviteter. Frånsett sikhåvning kan man bland annat att baka bröd och halstra sik, besöka ön Seskarö, åka på guidad tur till Haparanda och dess finska tvilling Tornio, gå en ”crash course” i att fota norrsken, prova öl, vin och choklad med mera. Att spela golf på banan på gränsen mellan Haparanda och Tornio är lite speciellt, med tanke på tidsskillnaden mellan länderna. På vissa hål slår man ut bollen ett visst klockslag och så landar den en timme före... eller efter!

 

Gränslöst med bastur

Många vill testa de inte färre än 16 (!) olika bastur som Kukkolaforsen är välkänt för. Här har föreningen Svenska Bastuakademien, som bildades 1988, sitt säte.

 -Vi har en stor blandning av bastur – allt från de vanligaste som drivs med el, till vedeldade och en rökbastu. Den största, Bya-bastun, har plats för 60 personer och är utrustad med Sveriges största vedeldade ugn. Två bastur ingår att bada i när man bor hos oss, övriga bokas till en extra kostnad. Men varje torsdag i juli månad är det gratis för alla att prova samtliga bastur, tipsar Johannah Spolander.



Några av bastuäventyren på plats

*Bya-bastu – handbilad timmerbastu med plats för +/- 60 personer. Dess vedeldade ugn är störst i Sverige med över 2 300 kg sten för att lagra eldens värme. 

*Rökbastu – själva urbastun, men i motsats till dagens moderna bastur har den ingen skorsten på insidan. I stället finns det en extra stor mängd stenar i ugnen som ackumulerar värmen från elden. All rök ventileras ut före bastubadet och elden släcks, men energin finns lagrad i stenarna. 

*Pirtis greenhouse sauna - bastu på lettiska. Här är värmen alltid skonsam då de tunna väggarna inte håller värmen länge när du öser vatten på stenarna. Doftar gott av örter.

*VIP-bastu - åttkantig elbastu med rysk torrfura på väggarna. På terrassen står två vedeldade bad. Ta spången som leder ner till älven för ett dopp i Kukkolaforsen!


 

Text: Joakim Löwing

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår