• Granö Beckasin ligger längs Umeälven. Foto Thea Holmqvist.

Blå vägens pärlor

Utforska Blå Vägens pärlor – en resa från kust till fjäll som förenar natur och kultur med gastronomiska höjdpunkter. Från pulserande Umeå reser vi längs Umeälven mot den magnifika fjällvärlden. En unik resa genom Västerbotten och södra Lappland.

Kulturmetropolen Umeå

Resan startar i Umeå som lockar med ett rikt utbud av kultur, restauranger och butiker. Bland museerna rekommenderas Västerbottens museum eller prisbelönta Bildmuseet som visar samtidskonst från hela världen. Unikt i sitt slag är gitarrmuseet Guitars som uppmärksammats långt utanför landets gränser. Inte långt därifrån ligger Norrlandsoperan. Umeås välfyllda utbud av shopping, restauranger och caféer har något för alla, vare sig man väljer att botanisera i gallerian Utopia eller vill handla godsaker på anrika Frukthörnan. Ät norrländskt kött och fisk på Le Garage som även erbjuder vinprovningar. Vid strandpromenaden ligger krogen Sjöbris som marknadsför sig som världens största flytande restaurang. Hunger och Törst kan sommartid skryta med en av Umeås bästa uteserveringar. Strax intill ligger kulturhuset Väven med musikscen och Kvinnohistoriskt museum. Ett inglasat torg binder samman Väven med anrika Stora Hotellet, lekfullt inrett i marin stil och med anor från 1895. På den mysiga innergården äter man gott på Gotthards Krog eller tar en fika på Kulturbageriet

 

Umeå. Foto Fredrik Larsson.


Efter några timmar i stan kan en lugn oas locka. En knapp mil väster om centrum finner vi Arboretum Norr - en naturskön park på 16 hektar med 3 000 träd från hela världen. Här finns gott om trevliga picknickställen, bra skor är en fördel då parken ligger i kuperad terräng. Här står också Baggböle Herrgård som minner om Baggböle sågverk och de ljusskygga händelser i skogsbrukets historia som myntade begreppet "baggböleri". 

Vidare längs Blå vägen har vi Brännlands Wärdshus som tar emot bokade grupper som vill äta god mat i genuin, herrgårdsliknande miljö – sommartid med fördel ute i trädgården. Sedan 2023 drivs restaurangen av krögaren Jasmin Bäckström som gärna håller i dryckesprovningar. 

 

Hemslöjd, cider och fågelnästen

Färden går vidare mot Vännäsby där Umeälven möter den orörda Vindelälven. Här är Slöjdarnas Hus ett Mekka för slöjd- och hantverksälskare som kan botanisera bland högkvalitativa alster från hela regionen. Fika eller ät en lättare lunch i det trevliga caféet innan sällskapet besöker Brännland Cider som 2021 kunde stoltsera med sin iscider på Nobelbanketten. Idag producerar vineriet flera typer av cider och erbjuder både provsmakningar och visningar för mindre grupper. Boka i god tid. 

Vidare längs Umeälven passar ett stopp i lilla samhället Granö. På en naturskön halvö lockar campingen Granö Beckasin med sina fågelnästen – lyxiga boenden i inglasade trädkojor där gästerna sover gott uppe bland talltopparna med utsikt utöver det vanliga. Vill man inte bo fullt så spektakulärt erbjuds även ordinära campingstugor med hotellstandard. Den ekologiska restaurangen satsar på lokala råvaror i samarbete med traktens bönder, jägare, bärplockare och dryckesproducenter, allt efter säsong. Höstgrytan på ren och lingon går till exempel inte av för hackor. En fika på anrika och nyligen återupplivade Granö Gårdsbageri rekommenderas också. Ägaren Martin Jonsson bakar surdegsbröd med de gamla intakta inventarierna i källaren medan gästerna kan handla med swish i den charmiga, obemannade butiken och caféet. 


Lycksele – En kulturell smältdegel


Lycksele har en lång tradition som centralort i södra Lappland, inte minst sedan den utnämndes till kyrk- och marknadsplats under 1600-talet. Än idag lockar Mikaelimarknaden många besökare varje höst och stadens samiska arv märks i arkitekturen, däribland restaurangkåtorna vid Hotell Lappland och Ansia Camping, båda centralt belägna vid älvens strand. Förutom det vackra läget erbjuds minigolf och kanotuthyrning. Vissa julikvällar arrangeras musikquiz vid restaurangkåtan – ät och drick på uteserveringen medan solnedgången färgar älven rosaröd. Lycksele lockar särskilt många besökare under Motorveckan som arrangeras sista veckan i juli då stan fylls av amerikanska klassiker och motorfantaster. Ett hett tips är därför att boka boende i god tid.  

 

Hotell Lappland.


På hembygdsområdet Gammplatsen, den forna kyrk- och marknadsplatsen, kan man fördjupa sig i samernas, nybyggarnas och skogsbrukets historia. På Skogs- och samemuseet visas en genuin samling samisk duodji, det traditionella samiska hantverket där renens horn och skinn spelar huvudrollen. Här finns även en souvenirbutik samt café med lättare måltider i rustika Ruselegården. Guidning kan bokas i förväg. 

Lyckseles levande centrum bjuder på fina möjligheter till shopping och kulinariska upplevelser. På prisbelönta Budhas Kafferosteri kan sällskap på högst 20 personer boka kaffeprovning med den instagrammande baristan Budha Sutheja som demonstrerar sitt egenhändigt rostade kaffe på handplockade bönor från hemlandet Bali. Stadskällaren har specialiserat sig på kött av hög kvalitet medan stenugnsbakad pizza avnjuts bäst med älvsutsikt på Golden Bar i det historiska arbetarkvarteret Hamn.

Om tid finns rekommenderas en avstickare till Kristineberg och S:t Anna Underjordskyrka där en två meter hög kristusgestalt uppenbarade sig i berget under en gruvsprängning på 1930-talet. Hit vallfärdar besökare från hela världen. Guidningar erbjuds mot förbokning och här finns både café och souvenirbutik. Räkna dock med att det blir en liten omväg. 

 

Fjällvandring och viltdelikatesser 

Storuman kallas ibland ”Porten till fjällvärlden”. Helgen efter midsommar arrangeras Storumandagarna här med en välbesökt marknad. Orten huserar bryggeriet Northern Brewers, känt för sitt populära Kåtöl, vars namn måhända syftar på mer än den traditionella samiska byggnaden. Här ligger också Stensele kyrka - Sveriges största träkyrka med många vackra inventarier. Lustigt nog finns ett exemplar av världens minsta bibel, stor som ett ¼ frimärke, i denna spatiösa kyrka. 

Tio mil västerut når vi slutdestinationerna för resan; Tärnaby och Hemavan som fostrat världsstjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Persson. Vintertid lever regionen upp som skidort, men även sommartid är Vindelfjällens naturreservat med sina 560 000 hektar - ett av de största i Europa - ett välbesökt resmål där storslagna fjälltoppar reser sig som jättar ur landskapet. Naturälskare söker sig hit för fiske i klara fjällsjöar och vandring längs natursköna leder. Här börjar Kungsleden som sträcker sig ända till Abisko i norr. Men man behöver inte gå särskilt långt för att uppleva fjällens storslagenhet. I Hemavan-Tärnabys vandringsguide tipsas om vandringsleder som utgår från centrala Hemavan och lämpar sig för kortare dagsturer. Magnifika vyer utlovas! 

För den som inte vill gå uppför fjället finns Hemavan Gondol. Färden upp till toppen tar cirka 5 minuter och du njuter av milsvid utsikt på vägen upp samtidigt som du vilar benen. Foto hemavan.nu.


Grupper bor bekvämt på hotell, vandrarhem eller i campingstugor, varför inte på Hemavans fjällcenter. För grupper om max 14 gäster som söker lyx utöver det vanliga finns Guldbollen att hyra, ett landmärke på Hemavans Högfjällshotell med fem sovrum och egen spavåning med panoramautsikt. Flera av restaurangerna i regionen har vällagad mat från lokala leverantörer på menyn; rökt renkött, fjällröding och hjortron, bland dem Hemavans Värdshus och Tärnaby fjällhotell. Fråga gärna efter suovas, det samiska rökta renköttet som steks och äts som kebab i pitabröd med grönsaker och vitlökssås - snålvattenproduktion garanteras! I mysiga Nannas Bod mitt i Hemavan kan man köpa med sig viltdelikatesser, ta en pizza eller en kopp kaffe med dopp i caféet. Här finns en rad unika butiker och loppisar värda namnet. Trolltrumman mitt i Tärnaby har samiskt hantverk, böcker och unika föremål från hela världen. Köpcentret Bayhill center i Hemavan har förutom sportaffärer både matbutik, café och systembolag.

Med dessa sällsynta pärlor i åtanke torde resan längs Blå vägen bli en oförglömlig upplevelse både för gom och öga.

Monica Wiksten Gideonsson

 


Blå vägen binder ihop Norge, Sverige, Finland och Ryssland. I Sverige löper den 45 mil längs Umeälven genom Västerbotten och södra Lappland och är identisk med E12. Längs vägen har olika kulturer mötts sedan svunna tider och den levande samiska traditionen återfinns i arkitektur, mat och hantverk. För att få ut maximalt av resan rekommenderas minst två nätter, men mycket finns att uppleva även om man väljer att utforska kortare avsnitt. 

 


« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår