• Måla och skåla, Stockholm

Måla & Skåla & andra grupplevelser

Dags att testa ett nytt sätt att umgås? Utforska nya sidor? Istället för att prova rom eller laga mat, varför inte träffas och måla tillsammans en kväll? Och samtidigt få uppmuntran och feedback av en konstnär på plats. Allt ackompanjerat av gemensamma skålar. Hos Måla & Skåla i centrala Stockholm krävs ingen erfarenhet eller speciell talang för att låta färgerna flöda på canvasduken.

Ramarna för kvällen dras upp av konstnären Amanda Salota som berättar om uppgiften - att måla en natthimmel - innan hon visar hur deltagarna kan använda färgklickarna som ligger upplagda på papperstallrikar framför bordsstafflierna. Penslarna doppas försiktigt i vatten och så är deltagarna igång.

 - Det är viktigt att skapa god stämning och att ge tydliga instruktioner så att alla känner sig sedda och utvecklar sina idéer och bilder, säger Amanda Salota. Vi målar en bild från grunden. Varje kväll inleds med att vi presenterar vi en uppgift. Det underlättar för de flesta att ha en tydlig föreställning om vad som ska göras. Men den uppgiften kan ju lösas på många sätt.


Fokus & fniss

På långbordet står stativ med uppspända målardukar i bomullscanvas. Ur högtalarna peppande musik med Stevie Wonder. Alla trär på sig förkläden täckta med intorkade färgfläckar. Förväntan, och kanske en viss nybörjaroro som snart övergår i det kollektivt vuxna flow som uppstår.

Med avbrott för snabba gemensamma genomgångar rör sig Amanda Salota i lokalen och hjälper till där det behövs. Antingen med att ge handfasta tips eller bara några sporrande ord. 

Ett totalt fokus övergår emellanåt snabbt i spridda skratt. Kreativiteten är hög, och lockar fram sidor hos deltagarna som vanligen inte är så uppenbara.




Fun art, not fine art

Louise Ramon berättar att hon och hennes dotter Noemi Ramon mer eller mindre av en tillfällighet hamnade på en målarkväll med lite vin - sip and paint - vid ett besök i USA. Nu har de drivit verksamheten i Stockholm i sex år, och har tre lokaler och ett tiotal konstnärer knutna till sig. 

Fun art, inte fine art, poängterar Louise Ramon när hon berättar om verksamheten. 

 - Flera av våra deltagare återkommer, något som jag tolkar som att de haft kul.

Louise Ramon är också noga med att färgen på penslarna ska torkas av på papper för att inte hamna i vattnet, och därmed avloppet. Akrylfärger ska inte slås i vasken då de innehåller ämnen och tillsatser som inte kan klassas som miljövänliga. Den deltagare som har renast vatten i penselrengöringsglaset vid kvällens slut vinner en guldpensel.

Koncentrationen är så stark och påtaglig så att Louise får påminna deltagarna om att slå upp ur de medhavda flaskorna och skåla med varandra


Annorlundaheten
Många arbetar med helt andra saker i sin vardag, och målningen kan därför kännas ovan i början. I målarlokalen gör de något helt annat och är kreativa utan krav på logik och prestation. Här är det helt okej att tänka utanför alla boxar. Och leka.

Inga mobiler syns. De tycks långa stunder vara bortglömda. Ett visst sorl och en del skratt varvas med stunder av total tystnad. Några gånger smäller det till när korkarna dras ur de medhavda flaskorna.

Vissa kvällar kommer enskilda nyfikna eller mindre grupper såsom kompisgäng eller möhippor hit. Inte sällan har någon fått en hemlig present och kommer ovetande om kvällens innehåll som uppenbaras först vid ankomsten. Ofta är det företag som hyr in sig och låter medarbetare måla och skåla. Konstverken hamnar senare i företagens konferensrum eller på väggen hemma.

Också barn kan komma hit och måla. De kallas småpenslarna. Men de håller inte på lika länge. Och har annat i glasen.


Text & foto: Thomas Rudvald

 
Måla & skåla, Sip & Create, Sip & Paint... Målning tillsammans i grupp går under lite olika namn och finns att boka på flera håll runtom i landet.

 


 

Fler sköna tillsammansäventyr i säsong

Är det där med staffli och penslar inte er grej? Ta del av våra bästa tips på andra tillsammans-aktiviteter med hög snackis-faktor kring fikabordet. Hur kort eller långt utanför komfortzonen de ligger för just er vet bara ni! 


Bind en bukett - Vem gillar inte blommor? Såväl ”vanliga” florister som slow flowers-företagare runtom i landet erbjuder några timmars djupdykning i konsten att binda en proffsbukett. Och med händerna upptagna tillåts tankarna att vandra fritt. Många som testat blomsterbindning vittnar om hur pulsen gått ner och kreativa tankar och samtal blommat ut.
 

Korvstoppning - Julen är (snart) hääär! Kanske skippa julbordet i år och satsa på en korvkurs istället? Efter några timmars korvstoppning i stoppningskonst (krydda, stoppa, snurra, knyta...) går var och en hem med nya färdigheter och ett stolt stycke korv i påsen. Korvkurser vinner terräng och kan bokas på krogar och charkuterier lite här och var.

 
Go graffiti! - Vem har aldrig sneglat mot en graffitivägg och tänkt ”det där vore kul att testa men hur skulle det ske liksom, jag som är en mogen och ansvarsfull medborgare...” Nu går det, åtminstone ifall ni befinner er i en större stad! Framför er har ni skyddskläder, en helt legal vägg, massor av spray och tilltugg. Bara att tagga loss! 


Sjung ut - Inte undra på att körsång är en folksport. Att sjunga ut i grupp minskar stress, skapar fokus och frisätter en massa skön oxytocin. Och jodå – precis alla kan vara med! Boka några timmars sångworkshop med erfarna körpedagoger eller varför inte med någon av de duktiga pianisterna ut TV:s Så ska det låta (se Talarforum, Showgruppen m fl).

 
 

Via Medborgarskolan kan man boka gruppsång där hela gänget tilåts sjunga ut (c) Medborgarskolan.

 

”Pole party” - Okej, kanske inte en aktivitet för alla men definitivt inte bara för möhippor! För rätt grupp är en prova-på-timme med pole dance en superkul och minnesvärd gruppövning med såväl styrketräning, motion, dans, teknik och akrobatik på schemat. Pole dance studios finns numera lite varstans, bland annat i Stockholm och Malmö.
 

Dreja loss - Precis som med blomsterbindning är drejning ett rogivande hantverk som frigör kreativitet. Drej-studios som erbjuder teambuilding finns i olika miljöer – slott, ateljéer, krukmakerier etc – där ni under ledning av en erfaren krukmakare ges handledning och tips. Och den där krukan, vasen, skålen... får ni förstås ta med er hem. 
 

Söndra & härska - Känner du kanske någon som hade mått bra av att släppa ut sina frustrationer? I ett rage/break/wreck room (kärt barn...) ges möjlighet att frigöra stress och aggressioner genom att gå bärsärk på inredningen. Tänk skyddskläder, hjälm, basebollträ, hög musik och ett gäng porslin, elektronik, möbler... Terapeutiskt och underhållande!
 

Blåsa glas - Alla som någon gång testat att blåsa glas vet att det är något alldeles särskilt. Hyttan, hettan, ljuden, lågorna, tekniken, tajmingen... kort sagt: en minnesvärd magi och en aktivitet som definitivt tvingar deltagarna att vara väldigt mycket här och nu. Glashyttor och glasstudios som tar emot grupper finns på många platser och på somliga håll även ihop med matservering.

Hinderbana med instruktör - På sina håll i landet finns s k extremsportcentra med superpopulära hinderbanor, där ni själva kan göra upp om vem som blir Mästarnas Mästare! Banorna är anpassade för att man oavsett träningsbakgrund ska kunna ta sig igenom dem och nå målet; den rutiga rampen. Tävla och jämför tider mot kompisar och kollegor och dra nytta av instruktörens tips och tricks.

 

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår