• Kopparpannorna har fått sina namn från kvinnorna som varit betydande för platsen och företaget. Här Yvonne och Marit.

    Foto: Hernö Gin

  • Hernö Gin kommer i flera varianter och smaker, från klassiskt London Dry Gin och lätt sötad Old Tom till fatlagrade och mer experimentella serier.

    Foto: Hernö Gin

  • Hernö Gin kommer i flera varianter och smaker, från klassiskt London Dry Gin och lätt sötad Old Tom till fatlagrade och mer experimentella serier.

    Foto: Hernö Gin

  • Hernö Gin kommer i flera varianter och smaker, från klassiskt London Dry Gin och lätt sötad Old Tom till fatlagrade och mer experimentella serier.

    Foto: Hernö Gin

  • ”Dala är den plats i världen där man upplever vårt gin som bäst. Allt som är Hernö Gin finns här”, säger Jessica Jansdotter Sjögren.

    Foto: Hernö Gin

  • Världsmästare Foto: Jonna Jansson

  • Foto: Hernö

Upplev världens bästa gin - ett besök på Hernö Gin

En knapp mil utanför Härnösand, bland röda små hus och betande får, verkar en av världens främsta gintillverkare. Destilleriet och dess restaurang besöks av allt från ortsbor till internationella finsmakare som alla vill uppleva Hernö Gin i dess rätta miljö.

Historia, själ och passionerat hantverk, i Dala finns allt som är Hernö Gin samlat på ett och samma ställe. Här har familjemedlemmar buteljerat och etiketterat tillsammans och ekologiska ginrecept i världsklass tagits fram. Allt började med att en man vid namn Jon Hillgren på 90-talet bestämde sig för att ta sitt ginintresse till nästa nivå. Han började att studera drycken och insåg snart att det fanns en smaklucka på den internationella marknaden.

–       Gin måste ha enbär som bärande smak för att få kallas gin, men det går att få drycken att smaka så mycket mer. Jag ville ta fram ett blommigare alternativ med mer citrusfräschör och så god smak att det skulle föredras att drickas rent, berättar han.

2011 var han redo att satsa på sin dröm. I Dala hittade Jon och hans fru den perfekta platsen att bo och verka på, och det dröjde inte länge innan de första flaskorna Hernö Gin kom ut på tre lokala systembolag.

–       Det första släppet var den 1 december 2012. En lång kö ringlade sig över torget i Härnösand och flaskorna sålde slut på bara några minuter, säger Jon.

Den allra första batchen skickades också in till internationella tävlingar, där den vann guld. Från den stunden har priserna haglat över Hernö Gin. Varje år sedan 2015 har de kammat hem minst en världsmästartitel i någon av de fem mest prestigefulla internationella tävlingarna.

 

Ekologiskt och naturnära

De senaste åren har en ginboom pågått i världen med bland annat England, Danmark, Tyskland och Australien som starka ginländer. I Sverige finns idag ett femtiotal gin-producenter, men Hernö Gin var först ut som renodlat gindestilleri. Visionen har hela tiden varit att ha en ekologisk och naturnära produktion, och idag bidrar också el från solpaneler till att stärka den gröna tråd som löper genom verksamheten.

Den genuina känslan går igen i varje liten detalj i Dala. Jessica Jansdotter Sjögren, besöksansvarig, berättar att de ofta får beröm för sitt värdskap.

–       Många uppskattar att vi är så avslappnade. Visst har vi vunnit en massa priser, men det är inget vi går runt och skryter om. Drivkraften är att i själ och hjärta skapa ett gin vi själva älskar, som är det godaste vi har druckit. Vi värnar om hantverket och vill gärna skilja oss från företagsjättarna, säger hon.

Vid ett besök på Hernö Gin kan man gå på ginprovning, få en guidad rundtur och handla i den nyöppnade gårdsbutiken. Sommartid öppnar också den välbesökta restaurangen. Fjolårets meny i Hernö Gin Bistro var inspirerad av ginets kryddor.

–       Det var väldigt uppskattat. Många ortsbor har oss som sin lokala kvarterskrog, andra besökare reser långt för att komma hit. Man behöver inte heller dricka sprit för att uppskatta oss. Barnfamiljerna brukar älska att titta på djuren. Det är något med atmosfären och utsikten över ängarna som gör att man knappt vill gå hem, säger Jessica.

 

”Det doftar magiskt gott”

Inne i Hernö Gins destilleri står tre kopparpannor – Kierstin, Marit och Yvonne. Alla har de fått sina namn från kvinnor som varit betydande för platsen och företaget. Den kopparpanna som funnits med sedan start, Kierstin, är döpt efter den första kvinnan som bodde på gården från 1800-talet. Den andra pannan, Marit, har uppkallats efter Jons svärmor, och Yvonne efter hans egen mamma. Yvonne var väldigt involverad i företaget under de första åren. Med flitiga fingrar etiketterade hon flaskorna och numrerade etiketterna för hand tills produktionen nådde 50 000 flaskor årligen. Då var det dags att låta pennan vila, men minnet lever vidare.

–       Våra besökare förundras ofta över att det doftar magiskt gott här. De flesta stannar till på vägen in i destilleriet, när doftväggen slår emot dem. Vi brukar säga att det är Kierstin, Marit och Yvonne som möter dem i dörren, skrattar Jessica.

Som framstående aktör på marknaden ser Hernö Gin det som en viktig uppgift att dela kunskap om drycken med såväl konsumenter som branschkollegor i olika forum. De utbildande delarna av ginprovningarna gör att många besökare som har varit tveksamma till gin får upp ögonen för drycken.

–       Många som tror att de inte tycker om gin upptäcker att det är tonic de har svårt för. Provar man gin rent, vilket vi alltid rekommenderar att man gör, blir upplevelsen en annan och man lär sig grundsmakerna innan man blandar med något annat, säger Jessica.

 

Öppnar hotell 2024

Att vara en alkoholcentrerad aktör på landsbygden kommer med en del utmaningar. Maria Åman, kommunikationsansvarig på Hernö Gin, berättar om hur Hernö Gin arbetar för att underlätta det som flest besökare undrar över – hur de ska ta sig dit och hem. Hernö Gin har fastprisavtal med taxibolag för resor mellan destilleriet i Dala och Härnösand samt Sundsvall. Genom samarbeten med hotell i regionen är det också möjligt att boka ginweekends med provning i destilleriet, där busstransfer ingår.

Som destination och besöksplats har Hernö Gin också brottats med en brist på hotellrum i trakten. Det är en av anledningarna till att de nu har valt att gå in som en av flera delägare i ett stort hotellprojekt.

–       Hernö Gin Hotell är ett välkommet tillskott i Härnösand, med 120 rum belägna knappt tio minuters bilresa från oss i Dala. Vi ser verkligen fram emot att det ska öppna 2024, säger Maria.

Men framtidsplanerna för Hernö Gin slutar inte där. Drömmen är att så många som möjligt ska få upptäcka svenskt dryckeshantverk i världsklass från Dala. Ett första steg är Hernö Gin Bar som öppnade i Stockholm 2021.

–       Stockholm är en samlingsplats och ett besöksmål för människor från hela världen. Vår konceptbar har gått så pass bra att vi faktiskt håller på att titta på att öppna en till bar på västkusten. Vem vet var det här kan sluta, avslutar Maria.

 

Öppet för besökare alla dagar i sommar:

Destillerirundturer, ginprovningar, smakupplevelser i Hernö Gin Bistro och shopping i gårdsbutiken sju dagar i veckan under högsommaren. Läs mer på hernogin.com.

 

Text: Jonna Jansson

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår