Hör nu på go’vänner så ska jag för er berätta... Vi börjar väl med Astrid? Den småländska sagodrottningen som knappast kräver någon introduktion och vars var attraktionskraft bara tycks öka med åren.
Ny Astrid-utställning på Näs
Den som vill få en unik inblick i Astrid Lindgrens sinnevärld styr mot Näs – gården i Vimmerby där hon växte upp. Prisade Astrid Lindgrens Näs är under ständig utveckling och här kommer man verkligt nära hennes liv och författarskap. Nya basutställningen heter passande nog Astrid Lindgren och sagans kraft. På Näs väntar också en restaurang och de berömda trädgårdarna, där varje grönt rum knyter an till något som utmärker Astrid Lindgren.
Näs har en äldre målgrupp än Astrid Lindgrens Värld men självklart är inte ett besök i Vimmerby komplett utan just en runda i upplevelseparken, med sagolika miljöer i form av Katthult, Mattisskogen och mycket annat. Ett besök här är som en fysisk resa genom Astridland.
Astrid Lindgrens Värld har egna boenden i form av mysiga lägenheter och stugor och i och runt Vimmerby finns gott om hotell. Vimmerby Stadshotell t ex, byggt på 1860-talet, är inrett på ett sätt som tar med gästerna på en tidsresa i sagostadens affärs- och nöjesliv.
Mer sagolikt kring Vimmerby:
Katthult & Bullerbyn – Emils Katthult ligger i Rumskulla och Bullerbyn återfinns i Sevedstorp i Pelarne, där Astrids pappa växte upp.
Filmbyn Småland – Oemotståndlig nostalgi! Inspelningsmiljöer, studiobyggen och kostymer från filmerna om Emil, Saltkråkan och Pippi.
Cykla i Filmlandskapet Småland erbjuder personliga guidningar med fokus på tiden då hela bygden levde och andades Emil och Bullerbyn. Kryddas med lokala smaker och utgår från Filmbyn. Bokningsbart i april till oktober.
Det var en gång... folksagor:
Utöver Vimmerby har Småland en given ”story spot” i Sagobygden, med året-runt-öppna Sagomuseet i Ljungby som dess nav. Hit kommer man för att kliva rakt in i folksagan. Förr gick som bekant berättelserna från mun till mun och just här, runt Ljungby, Alvesta och Älmhult, plitades mycket av den muntliga sagan ner. Här fanns nämligen en genuin tradition av skickliga berättare och sagosamlare och dessutom en hel hoper sägenomspunna platser. Sommartid arrangeras berättarprogram, då duktiga berättare låter höra om tomtar, troll, mylingar och jättar. Sagobygdens Musik- och Berättarfestival infaller helgen innan midsommar.
Fler småländska berättelser
Bauerland – Följa John på Jönköpings läns museum närmar sig konstnären John Bauer på ett lekfullt sätt. Här och var med ekon av frun Ester.
Mobergrummet – I Växjö väntar Kulturparken Småland med Utvandrarnas hus, om 1800- och 1900-talens massemigration till Amerika. Sanning snarare än saga, men i Mobergrummet tar man sig an Vilhelm Mobergs utvandrarepos.
Utvandrarbygden – Romanen Utvandrarnas platser med namn som Ljuder, Korpamoen och Duvemåla kan upplevas på Utvandrarleden, som består dels av en vandringsled, dels av en cykelled.
Mellan sagolika Småland och berättarön Gotland – närmare bestämt mellan Oskarshamn och Visby – går det färjor. Och det är inte det enda bandet mellan de båda landskapen. De har båda pippi på Pippi!
Upptäck Visby i Pippis fotspår...
Första filmen om Pippi Långstrump kom 1949 men de flesta av oss är nog mest bekanta med TV-serien från -68. Stora delar av den spelades in i Visby. På turistbyrån finns en Pippikarta med de viktigaste inspelningsplatserna utmärkta. Sedan 1970-talet ligger Villa Villekulla på Kneippbyns Sommar- & Vattenland, men när TV-serien gjordes stod villan på militärområdet P18. I huset på Kneippbyn kan besökare bl a gå husesyn och titta in i Astrid Lindgrens skrivkammare. Kneippbyn har även en utställning om Astrid och Pippi.
... och kom bakom kulisserna till julkalendern
En Visbysaga av nyare slag är 2022 års TV-julkalender Kronprinsen som försvann. Det spännande historiska äventyret gick hem i alla åldrar och inte minst bidrog alla fina miljöer till en maxad sagokänsla.
Visbys medeltida hus, kyrkoruiner och ringmurstorn utgjorde några av kulisserna. Bl a kunde vi se S:t Lars ruin (”marknaden”) med dess smala trappor och mystiska gångar och Kruttornet. Gotlands Museum har nycklarna till världsarvsstadens slutna rum och varför inte låta gruppen uppleva turen Staden bakom muren som visar några av Visbys mest spännande historiska byggnader?
Kapitelhusgården, där julkalenderns fångar skakade galler, är en annan av inspelningsplatserna. Här serveras medeltida mat om sommaren och vår och höst ordnas gästabud för grupper. I sann sagoanda finns även ett escape room, där gruppen i kamp mot klockan behöver lösa en rad uppgifter för att åter ta sig ut i det fria.
Lummelundagrottan, kalenderns ”Dödskalleö”, kräver ingen rekvisita – magin är högst naturlig. Att någon gång visas runt bland dess stalaktiter och stalagmiter står för många på någon slags ”Sverigeresa 1A”-lista. Här finns även roliga gruppäventyr att boka, som en mörkertur i grottan med ficklampa som enda ljuskälla.
Men låt oss återvända lite till Gotlands Museum, som egentligen omfattar flera museer, där Fornsalen i Visby är flaggskeppet. Här spelar nämligen just berättande, som gör historien levande, mänsklig och överraskande, en central roll. Grupper som vill veta mer om världsarvsstadens dramatiska historia har en rad visningar och vandringar att välja emellan. Till visningarna inne på museet hör t e x Fornsalen med sina mäktiga bildstenar och världens största silverskatt och Med ficklampa på museet, där föremål, spöken och hemligheter kommer till liv i lampans sken.
I stadsvandringen Ringmur, rosor och ruiner får deltagarna veta mer om allt från digerdöden till Hansan och häxprocesser. Sant eller falskt – där guiden både berättar sanningar och lögner – är ett skolexempel på den slags upplevelse som ofta blir pricken över i på konferensen eller gruppresan.
Genom Gotlands Museum kan man också boka bussguide till historiska mål på hela ön – inklusive Fårö.
Bergmancenter
Om Astrid Lindgren är Smålands berättarikon är upplänningen Ingmar Bergman Gotlands motsvarighet. Det finns många sätt att uppleva Bergman på hans älskade Fårö. Många väljer att börja med en guidad tur på Bergmancenter för att gå i mästerregissörens fotspår. Det finns också möjlighet att besöka inspelningsplatser på Fårö ihop med centrets guider. Eller kanske göra en cykelsafari? Mest intensivt är det under Bergmanveckan i juni: fem dagar fyllda av film, samtal, teater, musik, föreläsningar och gäster.