Världsarvet Grimeton Radiostation - från långvåg till 5G

En 99 år gammal radiostation. Låter det kanske mest som ett besöksmål för Tekniskt Överintresserade Personer? Ett mausoleum för stumma maskiner? Tänk om!

Ett besök på Grimeton Radiostation, världens enda bevarade storradiostation, är förvisso julafton för inbitna radioamatörer, men långtifrån enbart. Sedan några år tillbaka har det nämligen lagts stor omsorg på att utveckla den här världsunika 99-åringen på Varbergsslätten och göra den relevant och intressant för alla, teknikbitna såväl som unga besökare och allmänt vetgiriga. Resultatet? Ett lärorikt och underhållande fönster mot den trådlösa revolution som på så många sätt kommit att forma dagens livsstil.

 

Uppfört i orostider

Dagens Grimeton är ett teknik- och kulturhistoriskt besöksmål där radiokommunikationens historia utgör vägen in i en större berättelse om människan och Den Moderna Tiden. Och ja  - stationen är så pass unik att den för 19 år sedan lyftes in på Unescos prestigelista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden; den berömda världsarvslistan.

Då den halländska storradiostationen stod klar 1924 var den däremot allt annat än världsunik. Överallt poppade liknande anläggningar upp i syfte att trådlöst kunna skicka text, samtal och bilder över hav och land. Första världskriget hade tydligt visat hur sårbar kommunikationen med omvärlden kunde vara och på många håll lades nu energi på att skapa en säkrare infrastruktur (känns tongångarna bekanta?). Att förlita sig på radiovågor för långdistansöverföring blev en tryggare lösning än kablar på havsbotten som kunde sprängas i luften.

Fokus på kommunikation

Som bekant gick utvecklingen undan. Ny teknik tillkom, gammal slocknade. För var dag  som gick krympte världen en smula. Av olika skäl kom just radiostationen i Halland att bevaras. Det gör den idag till ett unikt exempel på det tidiga 1900-talets tekniska antilopsprång, som förebådade dagens trådlösa tillvaro. 

-        Sedan vi för snart 10 år sedan påbörjade vår utvecklingsresa med fokus på besökare så har mycket hänt, säger Camilla Lugnet som är vd på Grimeton. Genom att lägga tyngdpunkten på människans enorma och eviga behov av att kommunicera – då, nu, framöver – når vi ut brett. Tekniken står fortfarande i centrum men radiovågorna når längre nu, kan man säga. Idag är den vanligaste reaktionen vi får från besökare ”Wow, det här var betydligt bättre än förväntat!” men också ”Otroligt, att denna stora anläggning finns kvar!”. 

Något för alla
Året om står radiostationen öppen för bokade grupper, med olika slags guidningar och fika. Samtliga visningar inkluderar entré till Sändarsalen, med världens enda kvarvarande långvågssändare, samt till den interaktiva utställningen där man bland annat får träna sina morsekunskaper.

-        Vanliga besökare är till exempel moderna teknikföretag som kommer hit för att få fördjupade insikter i hur man hanterade tekniska utmaningar förr men även bussgrupper och privata sällskap som vill veta mer om ett spännande kapitel ur människans historia. I båda fallen kan vi anpassa visningarna, säger Camilla Lugnet. Å ena sidan finns ju den häftiga tekniken och å andra sidan berättelserna om människorna bakom framstegen, livet på stationen, frågorna kring hur vi kommunicerar över lag... och mycket mer.

Grupper kan även boka in sig på en spännande sändarstart och bevittna hur den gamla långvågssändaren väcks till liv. Högspännande på mer än ett sätt blir det på en klättringstur 127 meter (!) upp i ett av de sex antenntornen tillsammans med en guide. Eller varför inte utmana varandra i Grimetons eget escape room? Radioaktiva grupplevelser på Grimeton saknas inte!

 


 

Världsarvet Grimeton Radiostation

  • Långvågssändaren togs i bruk 1924 och stationen invigdes 1925.
  • Här sändes telegram över Atlanten på bara åtta minuter – amazing!
  • Kafé, butik, konferensmöjligheter.
  • Upptogs 2004 på Unescos världsarvslista som världens enda bevarade kommunikationscentrum som vittnar om den tidiga trådlösa utvecklingen. I världen finns det drygt 1 150 världsarv, varav 15 ligger i Sverige.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår