• Vy från Kungsklyftan i Fjällbacka. Roger Borgelid/Westsweden.com

  • Varbergs fästning

    Foto: Natalie Greppi

Längs Sveriges Riviera:Från Strömstad till Båstad

Som på ett pärlband ligger de mysiga småstäderna mellan Strömstad och Båstad, ruvandes på sekelskiftescharm, matupplevelser, spa-bad, gårdsbutiker, slott och kaféer. Vi glider ner längs Bohuskusten och fortsätter in i matmekkat Halland. En roadtrip med gruppvänliga besöksmål längs Sveriges Riviera, helt enkelt. Knô daj in!

Från Strömstad till Fjällbacka
- Gränslös shopping & idylliska mordplatser


Sveriges västligaste stad Strömstad är Bohusläns nordligaste... och Norges tredje största handelsstad. Efter pandemin har norrmännen hittat tillbaka hit för att handla billigt. Besöksmålet nummer ett i Strömstad är annars Kosteröarna, där Sydkoster är störst. För att komma dit tar man enkelt färjan från Strömstad. På Sydkoster ligger ett naturum för den marina nationalparken, Sveriges enda. Besöksträdgården Kosters Trädgårdar har restaurang och butik och takterrassen på restaurang Kostergården kan ståta med en av Västkustens bästa havsutsikter.

Söder  om Strömstad väntar Vitlycke museum, i Tanums världsarv. En anläggning med tema hällristningar och bronsålder. På stenarna talar nästan 500 bilder till oss genom tre årtusenden.

En helt annan slags bilder frammanar lilla Fjällbacka. Här utspelar sig som bekant Camilla Läckbergs berömda deckarserie. Var bor Erika och Patrik och var tog Läckberg egentligen livet av folk? Fjällbackaguiderna har alla svaren. (Tips: en av Fjällbackas mest erfarna guider driver dessutom Bottna Inn, ett hotell i Bottnaviken där bussgrupper kan luncha och fika).

 

 

Från Hunnebostrand till Kungälv
- Stenrikt på romantik


Följer man kustvägen söderut från Fjällbacka hamnar man i Hunnebostrand. Här har man i långliga tider brutit och lastat sten och skeppat den ut i världen. Stenhuggerimuseet speglar en tid av – bokstavligt talat – hårt arbete för inte alltför länge sedan. Sajten Granitkusten.com samlar det mesta som rör det här unika kulturarvet.

Från Hunnebostrand är det poppis att ta ”berättarbåten” M/S Soten via Sotekanal till turistmagneten Smögen. Strosa utmed den riksbekanta träbryggan – Sveriges längsta – besök fiskhallarna och ät nyfångade räkor.

 

Smögen. Foto Roger Borgelid/Westsweden.com.

 

Bohuslän har inspirerat fler författare än Camilla Läckberg. Från lilla Lysekil går båten över till Skaftö – kanske mer känd som Saltön. Här ligger Grundsund, fiskesamhället som förevigats i tv-serien efter Viveca Lärns böcker. Restaurang Pelles Rökeri står kuliss för ”Lilla Hunden” – kanske äter ni er lunch där?

Åter på fastlandet tar vi sikte på Uddevalla, Bohusläns största stad och ett praktiskt nav för att utforska trakten. Här hittar man bl a Bohusläns museum och på de berömda skalbankarna har istiden hopat mängder av musslor, snäckor och havstulpaner. Nära Uddevalla återfinns också romantiska Gustafsberg, Sveriges äldsta bad-och kurort med charmiga hus och stolta 1700-talsanor. Gå en bit längs strandpromenaden (Sveriges vackraste?).

På ön Tjörn, ligger häftiga Pilane Skulpturpark. På åker och äng betar fåren fritt, utsikten är milsvidd och konsten spännande. Ihop med ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn blir det en heldag i konstens tecken. Besök även idylliska Klädesholmen, på västra Tjörn. En väsentlig andel svenska sillburkar produceras just här. Krogen Salt & Sill  rymmer också ett ”båtell”, ett flytande hotell där alla rum har badstegar.

Nästa stopp blir trähusjuvelen Marstrand. En chic, västkustsk publikdragare med vibbar från förra sekelskiftet. Öns mest berömda anläggning är Carlstens Fästning och dess mest beryktade fånge en viss Lasse-Maja... Ytterligare längre söderöver, i Kungälv, återfinns en annan kändis-borg, nämligen mäktiga Bohus Fästning. Sedan grundandet 1308 har den genomlidit 14 belägringar, men aldrig blivit intagen. För allt om kungar och drottningar till soldater och pigor som levt och passerat det gamla nordiska gränslandet vid Göta älvs mynning erbjuds gruppguidningar av ”medeltida” guider.

 

 

Från Göteborg till Varberg
- Sekelskiftescharm à gogo


Intill Kungsbackafjorden ligger Tjolöholms Slott, ett besöksmål som inte liknar något annat. Den påkostade Arts and Crafts-anläggningen från 1904 bjuder på för sin tid toppmoderna bekvämligheter – bland annat en dammsugare med en nätt vikt på ett ton. Slottsträdgården vetter mot havet och runtom slottet finns fina promenader. En nationalromantisk allmogeby utgör numera ett kulturhistoriskt upplevelsehotell, inklusive servering. Varje sommar visas en påkostad utställning på Slottet.

Varberg, med sitt sirliga kallbadhus anno 1866, bär på stolta badtraditioner och dess spahotell håller världsklass. Nära havet ses tjusiga Varbergs Kusthotell och i stadskärnan återfinns Stadshotellet, med asiatiska spatraditioner och en restaurang som kammat hem flera priser. Vill ni komma hem med en snackis? Då blir Leninbadet på Hotell Gästis ert val; en kopia av Lenins favoritbad i St Petersburg.

Missa inte heller pampiga Varbergs fästning, med anor från 1200-talet. Inuti borgen ryms idag ett museum och runtomkring den väntar trevliga krogar. Historiska Hamnmagasinet är ett kulturcentrum med konsthall och ateljéer och gallerian Brukstorget ligger i coola industrilokaler, med tegelväggar och välvda fönster.

Sugna på att även se Varberg från havssidan? Åk på kryss med Varberg Cruise Line i sällskap med färsk fisk och skaldjur. Allt från lunchkryssningar till sälsafari står på menyn.

 

 

Varberg. Foto av Alexander Hall.

 

Från Falkenberg till Båstad
- Sekelskiftescharm à gogo


Vidare nedåt kusten återfinns småstadscharmiga Falkenberg. I ett stort korsvirkeshus hittas ett av stadens besöksmål: designmuseet RIAN, fyllt av nyskapande design och folkkär formgivning. Kolla in utställningarna, pausa i kaféet och handla något fint i butiken.

Men framförallt är kanske Falkenberg känt som en kulinarisk hot spot. Gå in på Falkenbergsskafferi.se, botanisera bland traktens krogar, kaféer och mathantverkare och utflykta sen dit smaklökarna pekar. Till namnkunniga aktörer hör Lisa Lemke, med Prostens Pizza i Skrea. Här kan man för övrigt även boka en pizzakurs och komma hem som gatans bästa pizzaiolo.

Laxen är minsann Hallands landskapsdjur och utmed E6 söderut ligger Laxbutiken, med Sveriges, om ingalunda världens största sortiment av laxrätter i butik och restaurang. Bara en sån sak.

I lilla Slöinge, vidare söderöver, väntar besöksmål såsom Solhaga Stenugnsbageri som rankas som ett av Sveriges bästa kaféer, Äppelgårdens Trädgårdskafé, Sia Glass Fabriksbutik och Slöinge Kafferosteri. Stora Berte Museum bjuder på en rejäl nostalgitripp, med massor av prylar från forna tiders lantliv: lanthandel, skola, hantverk... Än mer nostalgi tankas i Ugglarp, på Svedinos Bil- och Flygmuseum: Sveriges största för veteranbilar och gamla flygplan.

Kustvägen leder från Ugglarp mot Särdal. Där ligger ett superfint kafé och gårdsbutik i en av Nordens största kvarnar.

Next stop Halmstad, också känd som Gyllene Tiders hemstad eller Golfhuvudstaden. Är man serienostalgiker erbjuder Garnisonsmuseet en avdelning bara tillägnad 91:an Karlsson. Och nyrenoverade Hallands Konstmuseum har alltid något på G i form av utställningar och evenemang. Även Halmstad ruvar på många matupplevelser. Besök matslottet Wapnö, goffa legendariska bakverk hos Skånskan och hälsa på i tv-profilen My Feldts Tivolikiosken (tänk Alice i Underlandet möter Willy Wonka).

En halvtimma nedanför Halmstad väntar Laholm: ”den lilla staden med de stora konstverken”. Mycket offentlig konst längs gatorna, flera museer och gallerier har bidragit till det epitetet. Här finns t ex ambitiösa Teckningsmuseet. Det är även värt att ta av ännu lite längre inåt landet, till Hishult. Där ligger konsthallen och skulpturparken som ibland kallas ”lilla Louisiana”. Bonus: 400 rhododendronbuskar! Närbelägna Kvarnen i Kornhult och dess enorma trädgård är ett riktigt smultronställe för fans av smörrebröd ”extra allt”.

Slutligen når vi vår vägs ände: skånska Båstad. Fest- & festivalstaden på Bjärehalvön. Tennis-, golfspelarnas och stekarnas hot spot. Här återfinns ett helt gäng svenska besöksmagneter i form av kulturskatten Norrvikens Trädgårdar – där det med fördel också går att äta – Märta Måås-Fjetterströms Ateljé med de berömda mattorna, Sveriges äldsta linneväveri Vävaren, Birgit Nilsson Museum och Vejby Vingård, som av SvD utsetts till en av Sveriges fem finaste.

I det gröna, längs slingriga Italienska vägen, ligger Solbackens Wåffelbruk anno 1907, med grym utsikt över bukten. Ett Båstadmåste, precis som Bäckdalens Café & Trädgård: en kombinerad handelsträdgård med kafé som inte gör någon besviken. För från Strömstad till Båstad går vägen definitivt via magen. Gott så!

 

Ljuvliga Norrviken är en skånsk gruppmagnet.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår