• Rättvik (c) Visit Dalarna

Dala-doldisar

Dalarna är dalahästar och folkdräkter. Falukorv och knäckebröd. Nationalromantik i kubik. Been there, done that. Eller?! Tänk om! Dalarna av idag är så mycket mer än sina älskade symboler. Sida vid sida med evergreens som Sundborn, Falu gruva och Dalhalla väntar mängder av konst, natur och äventyr som överraskar och rentav ger ståpäls (som Gunde Swahn nog hade sagt).

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg, Borlänge

I Tuna Hästberg utanför Borlänge finns en plats som inte liknar någon annan.

– Besökarna beskriver miljön i gruvan som en blandning mellan Sagan om Ringen och ett månlandskap, säger guiden Daniel Karlsson.

I den s k Äventyrsgruvan får du och din grupp uppleva djupa, svarta hål och underjordiska salar minst 80 meter ner i berget, samtidigt som ni är säkert fastkedjade i en stålvajer under vandringen.

– De som tittar ner i de översvämmade schakten har ofta svårt att förstå att det verkligen är en vattenyta som de tittar på, eftersom sikten är obegränsad trettio meter ner till botten, berättar Daniel.  

Både äldre och yngre kan delta, men man bör ha normal kondition för att orka med den populära Äventyrsturen på fyra timmar

Temperaturen håller sig stadigt på fyra grader året runt, så varma kläder behövs. Säkerheten ansvarar de utbildade guiderna för.

För äldre och yngre finns kortare turer. Guiderna berättar om gruvans historia och ljussättningen är bättre än under övriga turer, för att mildra upplevelsen för mörkrädda barn. På alla turer bjuds man på fika 80 meter under markytan. 

 

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg – utmanande, spännande, vackert. 


Porfyr- och Hagströmmuseet, Älvdalen  

Älvdalens kungliga historia startade inte med prinsessan Sofia. I slutet av 1800-talet köpte nämligen Karl XIV Johan porfyrverket i Älvdalen för att ge den utarmade befolkningen en inkomst. Av den blanka stenen skapades en mängd dyrbara konstföremål: vaser, urnor, ljusstakar, mortlar, smöraskar, smycken...

I slutet av 1980-talet tillkom Porfyrmuseet i Älvdalen, med en stor samling föremål. Faktum är att det – lite udda nog – numera är ett kombinerat Porfyr- och Hagströmmuseum. Under flera årtionden var älvdalsföretaget Hagström nämligen en ledande tillverkare av gitarrer och dragspel. Precis hur stort märket var utomlands förstod vi nog aldrig i Sverige, men många av världens främsta artister (Elvis, Frank Zappa, Jimi Hendrix, Kurt Cobain…) spelade på Hagströmgitarrer. Idag är de åtråvärda samlarobjekt.  

 

Avesta Visentpark, Avesta

Visentparken i Avesta är sedan nästan ett sekel tillbaka berömd för sitt räddningsarbete med de utrotningshotade visenterna (eller europeisk bison): respektingivande vildoxar med rötter i urtiden. Parken är en av Europas viktigaste avelsstationer för de här säregna oxarna, där de föds upp för att sedan placeras ut i vildmarksområden runtom på kontinenten.

Numera är anläggningen också öppen för besökare. Runt en gammal bondgård strövar ett trettiotal visenter i naturliga hägn och varje år föds nya kalvar. Hit kan man komma och studera de maffiga djuren på nära håll och få reda på hur det gick till när visenten, som nästan var helt utdöd, blev räddad.

 

Avesta Art, Avesta 

Den slaggstenskimrande järnbrukshyttan från 1874 har förvandlats från sotig och mullrande industri till en helt annan slags mötesplats – Verket.

Rostugnshallen har blivit en spännande utställningshall och Masugns- och Martin-delen ett inlevelsemuseum. Den internationella konstutställningen Avesta Art återkommer varje sommar med nya inbjudna konstnärer som tolkar ett visst tema. Gruppvisningar av industrihistorien samt av en utställning av Kjell Engmans glaskonst går att boka året om mot förfrågan. Häftigt!  



Idre sameby, Idre

Idre sameby är Sveriges sydligaste renskötselområde. Här kan du och din grupp få en inblick i en renskötares vardag och lyssna till berättelser om de åtta årstidernas folk. Vandra tillsammans med renkalvar, lär er läsa av naturen och upptäcka fångstgropsystem, renvallar och gamla boplatser. Besök en tältkåta och sitt ner på renfällar kring eldstaden och njut av samiskt kaffe kokt över elden, med en bit torkat renkött i koppen.   

 

Slipstensmuseet Mässbacken, Orsa

Det är ingen slump att Orsa har tre slipstenar i sitt sockenvapen. Slipstenen var länge viktig för bygden. Slipstensmuseet ligger i ett område fullt av gamla dagbrott där man en gång bröt den sandsten som hackades till brynen och slipstenar. Sommartid träffas nu slipstenshuggare vid Lindågruvan för att hugga slipstenar för hand. Följ med på en dramatiserad historievandring och bekanta er med finurliga figurer från förr som arbetade i gruvorna. Ack och ve... men också skratt och hopp.   

 

Hårsmycken,Våmhus

Gamla tiders dalaliv var inte sällan fattigt och eländigt. För att klara livhanken var det många som tvingades ge sig ut på vägarna och sälja hantverk. För att undvika konkurrens utvecklade olika byar olika specialiteter. I Våmhus gjorde kullorna intrikata smycken av hår. Än idag skapas fantastiska smycken och blomstertavlor av kundens eget hår eller som minne av en kär person. Utställningar och försäljning av nya och gamla hårarbeten finns idag bl a i Våmhus Gammelgård (öppet högsommartid) och på Myrans Hemslöjd. Oförglömligt!    


Morakniv Concept Store, Mora

Efter dalahästen är väl ändå morakniven Dalarnas mest kända symbol? I Mora - var annars - finns världens första Morakniv Concept Store som slår två flugor i en smäll. Bakom varumärkessatsningen på Kyrkogatan står nämligen Morakniv och Nils Olsson Hemslöjd – den senare känd för just dalahästtillverkning.

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår